Gezonde EK hapjes

Gezonde EK hapjes

TEKST Wilma Schoon

BEELD voedingscentrum.nl

Gezonde hapjes tijdens het EK!

Het EK is inmiddels begonnen en dat betekent gezellig samen voetbal kijken met vrienden en familie. En daar horen natuurlijk ook lekkere hapjes bij! Maar laten we eerlijk zijn, de frituur is niet altijd de meest gezonde optie. Gelukkig zijn er tal van alternatieven die net zo lekker zijn en een stuk beter voor je lijf. In deze blogpost geven we je inspiratie voor gezonde, oranje snacks die perfect passen bij het EK. Wedden dat jouw gasten ze net zo lekker vinden als bitterballen?


Wortel-paprikaspiesjes

Laten we beginnen met een klassieker in een gezond jasje: spiesjes! In plaats van vlees rijg je stukjes wortel, paprika en eventueel cherry tomaatjes aan een prikker. Maak er een vrolijk geheel van in de kleuren van onze vlag. Serveer met een lekkere dip, zoals hummus of yoghurt-knoflooksaus. Lekker, kleurrijk en bomvol vitaminen!


Zoete aardappel frietjes

Oké, we snappen het. Soms moet je gewoon frietjes eten. Maar waarom niet voor een gezondere variant gaan? Zoete aardappel frietjes zijn een prima alternatief. Snijd zoete aardappelen in friet-vorm, besprenkel met olijfolie, strooi er wat zout en paprikapoeder overheen en hop, de oven in. Je hebt in no-time lekkere, krokante en voedzame frietjes.


Geroosterde kikkererwten

Op zoek naar een knapperig, hartig hapje? Geroosterde kikkererwten zijn jouw go-to snack! Laat uitgelekte kikkererwten goed drogen, meng ze met olijfolie en specerijen naar keuze (wij suggereren paprikapoeder en komijn voor een subtiel oosters tintje) en rooster circa 30 minuten in de oven tot ze lekker crunchy zijn. Wedden dat je gasten blijven graaien?


Gevulde eitjes

Deviled eggs, maar dan in een gezond EK-jasje. Kook eitjes, snijd ze doormidden en meng de eigeel met Griekse yoghurt, mosterd en fijngehakte bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met een snufje paprikapoeder voor een oranje touch. Eitjes bomvol eiwit en smaak, mmmm!


Watermeloen-fetahapjes

Fris, fruitig en verrassend: watermeloen-fetahapjes zijn de perfecte snack voor warme zomerdagen. Snijd watermeloen in blokjes, verkruimel er wat feta overheen en steek vast met een cocktailprikker. Lekker licht, een tikkeltje zout en oh zo smaakvol. Geen watermeloen? Gebruik meloen voor een zomers oranje tintje.


Groentechips

Chips zijn onweerstaanbaar, maar helaas niet zo gezond. Gelukkig kun je met groenten je eigen chips maken! Snijd wortels, pastinaak, rode biet of zoete aardappel in flinterdunne plakjes (een mandoline is je beste vriend), besprenkel met olie, kruid naar smaak en bak circa 20 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Een stuk voedzamer dan een zak Lays!


Wortel-paprikadip

Dips maken elke snack nog lekkerder. Maar in plaats van een vettige slasaus kun je heel makkelijk zelf een groentedip maken. Pureer geroosterde paprika en wortel met wat knoflook, olijfolie en citroensap tot een smeuïge dip. Heerlijk bij rauwe groenten of zelfgemaakte (zoete aardappel) chips. Oranje, gezond en om je vingers bij af te likken!


Oranje hapjes

Zie je, gezonde snacks hoeven helemaal niet saai te zijn! Met deze oranje hapjes scoor je gegarandeerd tijdens elk EK-feestje. Of Oranje nou wint of niet, met deze snacks op tafel gaat jouw EK-party sowieso de geschiedenisboeken in als grote winnaar. Veel plezier en tot de finale!


Oh en vergeet niet: deel je creaties vooral op onze Instagram met hashtag #oranjeEKsnacks - make us proud! 


Advertenties