Gegrilde kip met citroen, knoflook en rozemarijn en couscoussalade

Gegrilde kip met citroen, knoflook en rozemarijn en couscoussalade

TEKST Wilma Schoon

BEELD Pexels

PUBLICATIE 17-05-2025 | 08:33

Een heerlijk mediterraan gerecht

Heb je zin in een zomers gerecht dat je jezelf zo weer lekker met je snoetje op een zonovergoten terras in Spanje of Griekenland waant? Dan hebben we precies het juiste recept voor je! Deze gegrilde kip met citroen, knoflook en rozemarijn, geserveerd met een frisse couscoussalade, is lekker. Heel lekker! Echt echt: Je hoeft er echt geen sterrenchef voor te zijn om dit gerecht op tafel te toveren!


De hoofdrolspeler: Gegrilde kip met mediterrane twist

Laten we beginnen met de ster van de show: de gegrilde kip. Dit is niet zomaar een stukje kip. We gaan deze kippetjes een heus mediterraan jasje aanmeten. Loopt het water je al in de mond?


Ingrediënten voor 2 personen:

- 2 kipfilets (de beste kwaliteit die je kunt vinden, want je proeft het verschil!)

- 2 teentjes knoflook (geperst, want we houden van een stevige smaak)

- Sap van 1 citroen (vers geperst, alsjeblieft!)

- 2 el olijfolie (extra vierge voor de echte smaakliefhebbers)

- 1 tl gedroogde oregano (of vers als je een kruidenplantje hebt staan)

- 1 tl verse rozemarijn (of gedroogd als je geen groene vingers hebt)

- Zout en peper naar smaak (wees niet te zuinig!)


Zo maak je het:

  1. Meng in een kom de citroensap, olijfolie, knoflook, oregano, rozemarijn, zout en peper. Dit wordt je marinade, en geloof me, het ruikt nu al hemels!
  2. Leg de kipfilets in deze smaakbom van een marinade. Laat ze minimaal 30 minuten badderen, maar als je de tijd hebt, laat ze dan lekker een paar uur of zelfs een nachtje marineren. Hoe langer, hoe beter!
  3. Grill of bak de kipfilets op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. En ja, dat betekent dat je ze regelmatig moet omdraaien en besprenkelen met de marinade. Niemand houdt van uitgedroogde kip!


Pro-tip: Als je een grillpan hebt, gebruik die dan zeker! Die mooie grillstrepen maken je gerecht niet alleen lekkerder, maar ook Instagramwaardig. #FoodPorn, iemand?

Couscoussalade als sidekick bij je mediterraanse gegrilde kip - My Daily Favorite

De perfecte sidekick: Couscoussalade

Nu we onze kip hebben getransformeerd tot een mediterraan meesterwerk, hebben we een bijgerecht nodig dat net zo indrukwekkend is. Enter: de couscoussalade. Deze frisse, kleurrijke salade is niet alleen een lust voor het oog, maar laten die smaakpapillen van je ook lekker kletteren!


Ingrediënten:

- 150 g couscous (volkoren als je je gezond wilt voelen)

-1 rode paprika (in blokjes, want we zijn geen barbaren)

- 1 komkommer (ook in blokjes, consistentie is key!)

- 100 g cherrytomaatjes (gehalveerd, want hele tomaatjes zijn een choking hazard)

- 50 g feta (verkruimeld, want alles is beter met kaas)

- Verse peterselie en/of munt (hak ze fijn voor maximale smaak)

- 1 el olijfolie (ja, weer die extra vierge)

- Sap van een halve citroen (voor die extra zing!)

- Zout en peper naar smaak (je kent de drill)


Zo maak je het:

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pro-tip: gebruik bouillon in plaats van water voor extra smaak. Laat afkoelen, want niemand wil een lauwe salade.

Meng de afgekoelde couscous met de groenten, feta, kruiden, olijfolie en citroensap. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Je wilt in elke hap een explosie van smaken!

Breng op smaak met zout en peper. Proef en pas aan naar jouw smaak. Wees niet bang om te experimenteren!


En serveren maar!

Nu komt het leukste deel: het serveren! Leg de gegrilde kip naast de couscoussalade op een mooi bord. Garneer met een schijfje citroen en wat extra verse kruiden voor dat 'je ne sais quoi'. Oh la la!


Wil je helemaal uitpakken? Voeg dan wat olijven toe en schenk een glas frisse witte wijn in. Plotseling zit je niet meer in je eigen keuken, maar op een idyllisch terras aan de Middellandse Zee. Hoor je de krekels al?

Mini-vakantie op je bord -  My Daily Favorite

Waarom dit gerecht jouw nieuwe favoriet wordt

Het is super veelzijdig. 
Je kunt het serveren op een doordeweekse avond, maar het is ook perfect voor een dinertje met vrienden.

Het zit boordevol gezonde ingrediënten. 
Eiwitten, groenten, gezonde vetten... je lichaam zal je dankbaar zijn!

Het is relatief makkelijk te maken. 
Geen ingewikkelde kooktechnieken hier!

Het smaakt naar vakantie. 
En laten we eerlijk zijn, wie heeft dat niet nodig?


Variaties om mee te experimenteren

Ben je een culinaire rebel? Hier zijn wat ideeën om mee te spelen:


- Vervang de kip door garnalen of tofu voor een vegetarische versie.

- Voeg wat granaatappelpitjes toe aan de salade voor extra crunch en een zoete twist.

- Experimenteer met verschillende kruiden in de marinade. Wat dacht je van tijm of basilicum?

- Gril wat citroenpartjes mee met de kip voor een extra citrus kick.


Tot slot

Zo, daar heb je het dan: een heerlijk mediterraans gerecht dat je zo naar de zon transporteert. Of je nu een doorgewinterde chef bent (of net als ik) een beginnende thuiskok, dit recept is perfect om indruk te maken (op jezelf of op anderen).


Dus hup-hup: Keukenschort aantrekken, zomerse muziek opzetten en lekker aan de slag gaan! Deel je je insta-waardige foto's ook op onze socials? Eet smakelijk en geniet van je mini-vakantie op je bord!

Advertenties