Donderdag is het de langste dag van het jaar

Donderdag is het de langste dag van het jaar

TEKST Roos de Jager

BEELD Tom Swinnen

Donderdag 21 juni is het de langste dag van het jaar

Aanstaande donderdag is het de langste dag van het jaar. De zon komt vroeg op en gaat pas laat onder. Wij zijn gek op deze dag! Zó gek zelfs dat we ons bedrijfsuitje hier doorgaans op plannen.


Hoewel wij dol zijn op alle seizoenen, zien we de zon toch wel echt als onze grootste vriend. Zeker deze zomer, die tot dusver redelijk regenachtig verloopt. Maar niet getreurd, want de weersvoorspellingen voor deze donderdag zijn gelukkig goed. Niet volledig onbewolkt, maar wel heel veel zonkans. En dat betekent: tijd om volop te genieten van het daglicht!


Zon is goed voor je

Wist je dat de zon niet alleen zorgt voor een goed humeur, maar ook belangrijk is voor je gezondheid? Dankzij het zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Deze vitamine is essentieel voor sterke botten en tanden, maar speelt ook een rol bij het goed functioneren van ons immuunsysteem. Dus pak die zonnebril en smeer je in met zonnebrandcrème, want een beetje extra vitamine D opdoen op de langste dag van het jaar is zo gek nog niet!


Meer over de langste dag van het jaar

De langste dag van het jaar, ook wel bekend als midzomerdag of zomerzonnewende, vindt plaats rond 21 juni. Op dit moment staat de zon op het hoogste punt boven de Kreeftskeerkring en hebben we op het noordelijk halfrond de meeste zonuren. In Nederland betekent dit dat we maar liefst 16 tot 17 uur daglicht hebben. Dat is bijna dubbel zoveel als op de kortste dag in december!


Maar wist je dat de zomerzonnewende al duizenden jaren wordt gevierd? In veel culturen heeft deze dag een bijzondere betekenis. Zo vierden de oude Grieken en Romeinen op deze dag feesten ter ere van respectievelijk de god Apollo en de godin Vesta. In Scandinavische landen wordt midzomer nog steeds uitgebreid gevierd met traditionele dansen, muziek en het verbranden van een meiboom. En ook in Nederland zijn er verschillende festivals en evenementen die in het teken staan van de zomerzonnewende.


Tips om het meest mogelijke uit deze dag te halen

Wil jij ook optimaal genieten van de langste dag van het jaar? Hier zijn enkele tips:

  • Sta vroeg op en geniet van de zonsopgang. Neem een kop koffie of thee en ga lekker buiten zitten om de dag rustig te beginnen.
  • Plan een picknick of barbecue met vrienden of familie. Zo kun je optimaal genieten van het mooie weer en de lange avonden.
  • Maak een avondwandeling en bewonder de zonsondergang. Een perfect moment om even tot rust te komen en te genieten van de natuur.
  • Bezoek een midzomerfestival of -evenement bij jou in de buurt. Zo kom je helemaal in de stemming en leer je misschien wel nieuwe mensen kennen.
  • Heb je een tuin of balkon? Versier het met lampionnen of kaarsen en creëer zo je eigen midzomersprookje.


Of je nu groot of klein viert, de langste dag van het jaar is het perfecte moment om even stil te staan bij de schoonheid van de natuur en te genieten van het mooie weer. Dus zet je wekker, smeer je in en maak er een onvergetelijke dag van!


En vergeet niet: ook al is het de langste dag, de zomer is nog lang niet voorbij. Er komen nog genoeg mooie, zonnige dagen aan. Geniet ervan zolang het kan, want voor je het weet is het weer winter en verlangen we alweer naar die heerlijke zomerse zonnestralen.


Fijne midzomerdag allemaal!

Advertenties