TEKST Ferris ter Meer
BEELD Ferris ter Meer
PUBLICATIE 26-07-2025 | 00:00
Het Zomercarnaval in Rotterdam zit er weer op. De straten zijn opgeruimd, de muziek is verstomd, maar in je hoofd hoor je vast nog de drums en voel je de vrolijke sfeer. En wat is er nu leuker dan dat gevoel nog even vast te houden? Met deze drie typische Caribische snacks proef je de sfeer van het festival gewoon nog een dagje door.
Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten is de Johnny cake een echte klassieker. Deze kleine, platte broodjes worden gebakken of gefrituurd en zijn licht zoet van smaak. Ze worden vaak gevuld met kaas of gegeten naast een stoofgerecht, maar ook gewoon los, warm uit de pan, zijn ze onweerstaanbaar. Op de Mercado tijdens het Zomercarnaval vliegen ze altijd de kraampjes uit.
Voor de zoetekauwen is er Cocada: een snack van geraspte kokos, suiker en gecondenseerde melk. Soms worden er noten of rozijnen aan toegevoegd. Na het koken of bakken ontstaat een stevige kokoskoek met een chewy bite. Het is een van die lekkernijen die direct doet denken aan tropische markten en vrolijke festivals.
Een andere publieksfavoriet is de Pastechi, een gefrituurd deeghapje dat lijkt op een empanada. Pastechi’s zijn vaak gevuld met kaas, kip, tonijn of zelfs groenten. Handig om mee te nemen en ideaal als snelle hap tussen het dansen door. Geen wonder dat ze tijdens het Zomercarnaval overal te vinden zijn.
Deze drie snacks laten zien dat het Zomercarnaval meer is dan muziek en dans: het is ook een culinaire reis door het Caribisch gebied. Dus trek je keukenschort aan of zoek een toko of Caribische bakkerij bij jou in de buurt en haal dat tropische vakantiegevoel gewoon nog even in huis.