Biertje bestellen op vakantie

Biertje bestellen op vakantie

TEKST Ferris ter Meer

BEELD ELEVATE

Dit kost een biertje in een restaurant in Europa gemiddeld

Ah, het vakantiegeld staat weer voor de deur! Tijd om plannen te maken voor een welverdiende zomervakantie. Maar waar kun je het beste naartoe gaan als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een biertje op het terras? FerryGoGo heeft uitgezocht hoe duur een biertje van een halve liter gemiddeld is in restaurants in maar liefst 35 Europese landen. En geloof me, de verschillen zijn een stuk groter dan we dachten.


Een biertje als graadmeter

Waarom zou je in hemelsnaam de prijs van een biertje uitzoeken, vraag je je misschien af. Nou, omdat de prijs van een biertje in de horeca vaak een goede voorspeller is van de algemene horecaprijzen in een land. Als je dus op zoek bent naar een voordelige vakantiebestemming, kan dit een handige graadmeter zijn.


Uit het onderzoek van FerryGoGo blijkt dat je gemiddeld €3,87 kwijt bent voor een halve liter bier in een restaurant in Europa. Niet gek toch? Wij, kijkend naar onze terraservaringren in de grote steden, hadden hoger ingezet.
Toch zijn er zijn flinke uitschieters naar boven en naar beneden. Zo moet je in Noorwegen maar liefst €8,50 neertellen voor een groot biertje. Auwch! Ook in Zwitserland (€7,24) en Finland (€7,-) tast je flink in de buidel voor een lekker koud pilsje. Doe ons maar een watertje...... 


Goedkoop bier, maar wil je er wel naartoe?

Aan de andere kant van het spectrum vind je een flink aantal goedkope landen, maar we moeten eerlijk zijn: Dit zijn niet de landen waar je als eerst aan denkt om op vakantie te gaan. Tenzij je een voorliefde hebt voor bestemmingen als Moldavië, Oekraïne of Albanië. Wij in elk geval (nog) niet, dus laten we eens kijkje nemen in de populaire vakantielanden die wél voordelig uit de bus komen.


Portugal en Spanje: zonnige zuidelijke charme voor een prikkie

Goed nieuws voor liefhebbers van de Iberische zon: in Portugal betaal je gemiddeld slechts €2,50 voor een halve liter bier in een restaurant. In buurland Spanje is dat €2,80. Dat zijn prijzen waar we vrolijk van worden. Je kunt dus met een gerust hart genieten van een cerveza of een imperial op een zonnig terras in Barcelona, Madrid of Lissabon zonder je zorgen te maken over je portemonnee.


Nederland: thuisblijven is ook niet goedkoop

En hoe zit het met ons eigen kikkerlandje? Helaas, Nederland staat op plek 9 van duurste landen binnen Europa als het gaat om bierprijzen in restaurants. Gemiddeld ben je hier €5,- kwijt voor een halve liter. Dat is nog steeds goedkoper dan Noorwegen, maar toch flink duurder dan het Europese gemiddelde. En de garantie dat je je biertje in augustus op een terras in Zaltbommel kunt drinken, is toch kleiner dan die van Alicante. Toch maar die overtocht boeken naar zonnigere oorden?


Conclusie: zuidwaarts voor betaalbaar vakantiegenot

Als je deze zomer voordelig op vakantie wilt zonder in te leveren op zon, zee en gezelligheid, dan zijn Portugal en Spanje echte aanraders. Niet alleen vanwege de vriendelijke bierprijzen, maar ook omdat je er kunt genieten van heerlijk eten, mooie stranden en een ontspannen zuidelijke sfeer. Dus pak je koffers, boek je vlucht of trein en proost alvast op een zorgeloze vakantie. Saúde! ¡Salud!


Benieuwd waar je de goedkoopste biertjes kunt vinden? Hieronder vind je de complete lijst met de bierprijzen van alle Europese landen:

image.png 193.91 KB

Advertenties