Heb je zin om je gasten eens te verrassen met iets anders dan de standaard borrelplank met kaas, worst en nootjes? Ga dan voor tapas! Deze kleine Spaanse gerechtjes zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens hartstikke gezellig om te delen. En het beste nieuws? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken. Wij geven je 5 originele tapas recepten die gegarandeerd indruk maken. Olé!
Wat zijn tapas?
Maar voordat we duiken in de recepten, eerst even een korte introductie. Want wat zijn tapas nou eigenlijk? Het woord 'tapa' betekent letterlijk vertaald 'deksel'. Volgens de overlevering komt de naam van het gebruik om een glas sherry of wijn af te dekken met een klein bordje met bijvoorbeeld een plakje ham of olijven erop, om te voorkomen dat er vliegen of stof in het drankje terecht zouden komen. Een slimme truc, die uitgroeide tot een ware eettraditie.
Tegenwoordig worden tapas gezien als kleine gerechtjes die je deelt met je tafelgenoten. Ze worden vaak geserveerd als voorgerecht of als borrelhapje bij een drankje. Tapas zijn er in ontelbaar veel varianten, van simpele geroosterde amandelen tot verfijnde mini-gerechten. In Spanje is het heel gebruikelijk om van bar naar bar te gaan en op elke locatie een andere tapa te proberen. Gezellig!
1. Patatas bravas
We trappen af met een echte klassieker: patatas bravas. Deze gefrituurde aardappelblokjes met een pittige saus zijn geliefd bij zowel locals als toeristen. Eenvoudig maar onweerstaanbaar lekker.
Ingrediënten
500 gr vastkokende aardappelen
Zonnebloemolie om in te frituren
2 teentjes knoflook
1 ui
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
250 gr gezeefde tomaten
Zout en peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van circa 2 cm groot. Kook ze in circa 5 minuten beetgaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan of frituur. Frituur de aardappelblokjes in porties op 180°C krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit ondertussen de gesnipperde ui en knoflook in een scheutje olie. Voeg het paprikapoeder, cayennepeper en de gezeefde tomaten toe. Laat circa 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de gefrituurde aardappelblokjes over een schaal en lepel de saus erover. Serveer direct.
2. Gamba's al ajillo
Deze gamba's in knoflookolie zijn misschien wel de populairste tapa van Spanje. En terecht, want de combinatie van zoete gamba's, kruidige knoflook en hete peper is verslavend lekker. Durf jij 'm aan?
Ingrediënten
400 gr ongepelde grote gamba's
8 tenen knoflook
1 rode peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie
100 ml olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze
Pel de gamba's, maar laat de staart eraan zitten voor het mooie effect. Verwijder het zwarte darmkanaal.
Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd hem fijn.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook en peper circa 2 minuten.
Voeg de gamba's toe en bak ze circa 3 minuten tot ze roze en gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi met de peterselie en serveer direct met lekker stokbrood om in de knoflookolie te dopen. Smullen maar!
3. Albóndigas
Gehaktballetjes kent natuurlijk iedereen, maar de Spaanse variant is net even anders. Deze albóndigas worden gemaakt met half varkensvlees en half rundvlees en zitten bomvol kruiden. Lekker met een frisse tomatensalsa.
Ingrediënten
300 gr half om half gehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
1 teen knoflook
1 theelepel komijnpoeder
Handje fijngehakte peterselie
Zout en peper
Olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze
Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, geperste knoflook, komijnpoeder en peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
Draai met vochtige handen kleine balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
Serveer met tomatensalsa of je favoriete dipsaus. Ideaal als fingerfood!
4. Tortilla española
Een omelet maken, dat kan iedereen. Maar de Spaanse tortilla met aardappel is toch net even anders dan de Franse variant. Het geheim? Veel olijfolie en geduld. Geloof ons, het is het wachten waard!
Ingrediënten
500 gr vastkokende aardappelen
1 grote ui
6 eieren
Olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en dep goed droog met keukenpapier.
Snijd de ui in halve ringen.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes en ui circa 20 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Schep regelmatig om.
Klop ondertussen de eieren los met wat zout en peper.
Giet het ei over de aardappels in de pan en laat circa 8 minuten op laag vuur stollen tot de bovenkant bijna gestold is.
Plaats een groot bord op de pan en keer de tortilla erop. Schuif terug in de pan en bak nog circa 5 minuten.
Keer de tortilla op een schaal en laat iets afkoelen. Snijd in punten en serveer.
5. Pinchos morunos
Deze Moorse spiezen zijn lekker pittig en kruidig door de marinade van paprikapoeder, komijn en knoflook. Origineel worden ze gemaakt met lamsvlees, maar ook met kip zijn ze heerlijk.
Ingrediënten
400 gr kipfilet
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 tenen knoflook
1 theelepel cayennepeper
3 eetlepels olijfolie
Sap van een halve citroen
Zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de kipfilet in blokjes van circa 2 cm.
Meng in een kom de olijfolie met de geperste knoflook, paprikapoeder, komijn, cayennepeper, citroensap, zout en peper.
Voeg de kipblokjes toe en schep goed om. Laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
Rijg de kip aan spiesjes en grill circa 10 minuten tot de kip gaar is. Keer regelmatig.
Serveer de spiesjes met knoflooksaus of aioli. Wedden dat ze in no time op zijn?
Zo, met deze 5 tapas recepten steel jij zeker de show op je volgende feestje. Zet een lekker Spaans muziekje op, schenk wat sangria in en waan je even helemaal in een zwoele zomeravond in Barcelona. Probeer het uit en laat ons weten hoe het smaakte. Buen provecho!