Wat te doen tegen jaloezie?

Wat te doen tegen jaloezie?

TEKST Roos de Jager

BEELD Buderon bach

Jaloezie 

Hé jij daar! Ja jij, die stiekem de Instagram feed van je ex checkt. Of jij, die je afvraagt waarom je beste vriend altijd de leukste dates scoort. Herkenbaar? Dan heb jij weleens te maken met jaloezie, de emotie die we allemaal kennen maar waar niemand trots op is.


Jaloezie is net als een vervelend liedje dat in je hoofd blijft hangen. Het is de mentale variant van een 'earworm'. Alleen gaat het niet over "Baby Shark", maar over gedachten als "Waarom heeft zij altijd geluk in de liefde en ik niet?" of "Hoe kan het dat mijn collega wél die promotie krijgt?".


Waarom we jaloers zijn

Maar waarom worden we eigenlijk jaloers? Psychologen denken dat jaloezie voortkomt uit onzekerheid en een gevoel van bedreiging. Als jij je onzeker voelt over je relatie, dan kan een knipoog van een ander al genoeg zijn om het monster van jaloezie te wekken. En als je twijfelt aan je eigen capaciteiten, dan voelt het succes van een ander al snel als een bedreiging.


Dus in feite zegt jaloezie meer over onszelf dan over de ander. Het is een emotie die put uit onze eigen kwetsbaarheden en twijfels. Jaloezie heeft weinig te maken met die knappe ex van je lief of die succesvollere collega, maar alles met hoe jij over jezelf denkt.


De gevolgen van jaloezie

Oké, dus we weten nu waar jaloezie vandaan komt. Maar wat doet het eigenlijk met ons? Helaas zijn de gevolgen van jaloezie vaak niet zo positief. Ten eerste kan het je relaties behoorlijk onder druk zetten. Als je constant jaloers bent op je partner, kan dat leiden tot wantrouwen, ruzie en in het ergste geval zelfs een breuk.


Ook op je werk kan jaloezie roet in het eten gooien. Als je je druk maakt over de successen van collega's, kan dat ten koste gaan van je eigen prestaties en werkplezier. En laten we eerlijk zijn: een jaloerse houding is nou niet bepaald aantrekkelijk voor je baas of collega's.


Maar misschien wel het belangrijkste gevolg van jaloezie is wat het met jezelf doet. Door constant te focussen op wat anderen hebben en kunnen, vergeet je te kijken naar je eigen kwaliteiten en successen. Jaloezie kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid, frustratie en zelfs depressie. Niet bepaald een fijne cocktail voor je mentale gezondheid, toch?

Jaloers is niet altijd makkelijk

En how about gezonde jaloezie?

Maar wacht even - is jaloezie dan altijd slecht? Volgens sommige experts niet per se. Een beetje jaloezie kan namelijk ook een teken zijn dat je om iemand geeft en bang bent diegene te verliezen. In een relatie kan dit zelfs voor wat extra passie en pit zorgen (kijk!). Zolang het maar niet doorslaat naar obsessief of controlerend gedrag natuurlijk.

Daarnaast kan jaloezie soms ook een motivator zijn om zelf beter je best te doen. Als je ziet dat iemand anders iets bereikt wat jij ook wil, kan dat net dat zetje zijn dat je nodig hebt om er zelf ook voor te gaan. Jaloezie kan dus ook als brandstof voor je persoonlijke groei functioneren dus!


De positieve kanten van jaloezie

Oké, laten we nog even inzoomen op die positieve kanten van jaloezie. Want hoewel het misschien niet je favori(e)te emotie is, kan jaloezie je wel degelijk iets leren over jezelf.

Ten eerste kan jaloezie je helpen om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in het leven. Als je merkt dat je vaak jaloers bent op mensen met een bepaalde eigenschap of bezitting, zegt dat waarschijnlijk iets over je eigen waarden en verlangens. Misschien is het tijd om daar eens over na te denken en te kijken hoe je daar zelf meer aandacht aan kunt besteden.

Daarnaast kan jaloezie je ook motiveren om actie te ondernemen. In plaats van bij de pakken neer te zitten en je te vergelijken met anderen, kun je het ook zien als een teken dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling. Wat kun jij doen om dichter bij je doelen te komen? Hoe kun je werken aan je eigen successen en geluk, in plaats van die van anderen te benijden?

En tot slot kan jaloezie je helpen om dankbaarder te zijn voor wat je al hebt. Want laten we eerlijk zijn: er is altijd wel iemand die meer heeft, mooier is of succesvoller lijkt. Maar als je je daarop blindstaart, vergeet je al snel je eigen zegeningen te tellen. Door bewust stil te staan bij wat je zelf in huis hebt, zul je merken dat je minder snel jaloers wordt op anderen.

Omgaan met jaloezie

Goed, terug naar de praktijk. Hoe ga je nu om met gevoelens van jaloezie? Hier zijn een paar tips:


  • Erken je gevoelens, maar laat ze niet de overhand nemen. Het is oké om je soms jaloers te voelen, maar laat het geen obsessie worden.

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Soms helpt het al om je gevoelens te uiten en te relativeren.

  • Richt je op je eigen doelen en successen, in plaats van die van anderen. Maak een lijstje van dingen waar je trots op bent en focus je daarop.

  • Wees dankbaar voor wat je hebt. Hou eventueel een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je blij mee bent.

  • Daag jezelf uit om te groeien en te leren, in plaats van anderen te benijden. Wat kun jij doen om dichter bij je doelen te komen?


Conclusie

Pfoe, dat was nogal wat informatie over jaloezie! Maar hopelijk heb je nu een beter idee van waar het vandaan komt, wat de gevolgen zijn en hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan. Want laten we eerlijk zijn: we kunnen allemaal weleens een klein beetje jaloers zijn. Maar zolang we onze eigen kwaliteiten en successen niet uit het oog verliezen, is dat helemaal niet erg.


Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op het stalken van je ex op social media of het vergelijken met die ene perfecte collega, denk dan aan dit artikel. Weet dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om met jaloezie om te gaan. En wie weet, misschien lach je de volgende keer zelfs om die belachelijke jaloezie-gedachten in je hoofd!

Vergeet bovendien gewoon niet dat een beetje jaloezie heel menselijk is. Het moet alleen geen monster worden!

Advertenties