Vergroot je innerlijke rust

Vergroot je innerlijke rust

TEKST Ilse Bruggink

Innerlijke rust vergroten

Wie wil dit nou niet? Ik merk in mijn omgeving dat zoveel mensen stress of een overprikkeld zenuwstelsel ervaren. Werkgerelateerd, alledaagse drukte van het gezin, familie- of gezinsomstandigheden... allemaal logisch. Maar hoe fijn is het als je dit zelf beter kan reguleren door je innerlijke rust weer terug te vinden?
 
Je zenuwstelsel is een ontzettend groot netwerk in je lichaam dat je hersenen aanstuurt. Je ademhaling, je hartslag, maar ook wanneer je praat of beweegt gebruik je dit. Maar wat als je constant in een overprikkelde staat van zijn verkeerd en je geen rust meer kunt vinden? Dit heeft dan dus invloed op alle dingen die je zenuwstelsel aanstuurt. Denk maar aan een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en een rusteloos gevoel.

Vergroot je innerlijke rust - My Daily Favorite

Tips om je innerlijke rust te vergroten 

Wat kan je hier zelf NU aan doen?
Tips voor op de momenten dat jij stress in je lichaam voelt!
 
Let op je ademhaling en haal bewust eens langzaam adem. Zo'n 6 keer per minuut. Ook kun je bewust in het nu komen door al je zintuigen af te gaan. Wat hoor ik? Wat voel ik? Wat zie ik? Wat proef ik? Wat ruik ik?
 
Neurie of zing een liedje. Ook dit reguleert je ademhaling. Ligt er misschien wel aan wat voor soort liedje ;)
 
Dans! Wiebel, wapper en beweeg met je lichaam. Je raak je letterlijk de stress in je lichaam even kwijt. Denk maar eens aan een hertje dat achterna gezeten is. Na de stress, wiebelt en schudt het diertje heen en weer. Stress loslaten dus.
 
Verander eens van houding, stoel of plekje. I love deze kleine aanpassingen.
 
Ontspan bewust je gezicht en je kaken. Dit kan natuurlijk voor of tijdens de ademhalingsoefeningen. Ik heb ooit de tip gekregen om te denken aan het laten smelten van je gezicht.
 
Praat tegen jezelf en zeg positieve affirmaties. Ik kan dit. Ik ben ontspannen. Dit moment voel ik mij fijn. Ik mag ontspannen en rust nemen. Etc.
 
Een fijne douche of voetenbadje kan je ook heerlijk laten ontspannen aan het einde van de dag. Door de warmte ontspannen je spieren en laat je alle prikkels van de dag van je afglijden. Tip; voeg eens magnesium zouten of een lavendel olie toe aan je (voeten)badje.
 
Niks is hierbij natuurlijk hét wondermiddel. Pak zelf de langdurige stress aan, integreer dagelijkse momenten voor jezelf, wandel en ga naar buiten en voeg de tips toe in je dagelijkse routines.

Advertenties