Uit de oude doos: Forrest Gump

Uit de oude doos: Forrest Gump

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Netflix

Forrest Gump

Wie zegt dat je een hoog IQ moet hebben om de wereld te veranderen? Forrest Gump, gespeeld door topacteur Tom Hanks, bewijst het tegendeel. In deze iconische film uit 1994, die zowel een lach op je gezicht tovert als je tot tranen roert, neemt de 'simpele' Forrest ons mee op een onvergetelijke reis door enkele van de meest turbulente periodes van de Amerikaanse 20e eeuw. Laten we eens duiken in de magie die Forrest Gump zo bijzonder maakt.


Een verhaal groter dan het leven zelf

Misschien denk je nu: "Een blogpost over een film die ruim 30 jaar oud is??" Nou, euhm.. ja dus. Want laten we eerlijk zijn, films als deze komen maar eens in de zoveel tijd voorbij. Sterker nog: Wij geloven niet meer dat films van dit kaliber vandaag de dag uberhaupt nog gemaakt worden. Maargoed: Dat is de eeuwige discussie hier op de redactie tussen de oudjes (..) en de jonkies.
Terug naar de film: Het verhaal begint bij Forrest op een bankje, wachtend op de bus, terwijl hij zijn levensverhaal vertelt aan iedereen die het maar wil horen. En echt: Wat een verhaal is dat!

Forrest, wiens IQ lager ligt dan het gemiddelde, laat zien dat intelligentie niet de enige maatstaf is voor succes. Zijn puurheid, goedheid en beetje geluk brengen hem in situaties die de gemiddelde mens alleen in geschiedenisboeken leest. Van het redden van kameraden in Vietnam, het inspireren van Elvis' dansmoves tot aan het spreken in de Witte Huis met presidenten zoals John F. Kennedy en Richard Nixon. Forrest maakt het allemaal mee.


Liefde, vriendschap en verlies

Maar Forrest Gump gaat niet alleen over grote historische gebeurtenissen. Het hart van de film ligt in de persoonlijke relaties van Forrest.  Zijn vriendschap met Bubba en zijn respect voor luitenant Dan vormen de emotionele kern die je keer op keer doet terugkomen naar deze film. De absolute boodschap dat liefde en vriendschap geen IQ score nodig hebben.


En dan zijn onvoorwaardelijke liefde voor Jenny (gespeeld door Robin Wright. Hun liefdesverhaal is er een van onbeantwoorde liefde, hartzeer, en uiteindelijk acceptatie. Jenny's worstelingen en haar uiteindelijke hereniging met Forrest brengen een diepte in de film die veel verder gaat dan alleen het oppervlakkige. Het laat zien dat iedereen, ongeacht achtergrond of intelligentie, liefde en geluk verdient. Kleine snik.


Een spiegel voor de maatschappij

Buiten de persoonlijke verhalen om, is Forrest Gump ook een reflectie van de Amerikaanse samenleving gedurende de 20e eeuw. Via Forrest's ogen zien we de schoonheid en de pijn van die periode, van de Vietnamoorlog tot de aids-crisis. De film schuwt niet om de donkere kanten van de Amerikaanse geschiedenis te laten zien, maar doet dit altijd met een gevoel van hoop en optimisme.


En laten we de iconische uitspraken niet vergeten: "Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get." Deze woorden, zo simpel maar zo diep, vatten perfect de essentie van de film samen. Het leven is onvoorspelbaar en soms oneerlijk, maar er is altijd ruimte voor schoonheid en liefde.


Waarom blijft Forrest Gump relevant?

Je vraagt je misschien af waarom Forrest Gump zelfs na al die jaren zo'n geliefde film blijft? Nou: Het antwoord ligt 'm in de tijdloze en universele thema's van liefde, hoop en doorzettingsvermogen. Forrest's verhaal herinnert ons eraan dat we, ondanks onze beperkingen of achtergronden, een impact kunnen hebben op de wereld en de mensen om ons heen. Ook vandaag de dag nog. 
Bovendien toont de film het belang van medemenselijkheid (ken je dit woord nog?) en vriendelijkheid. In een wereld die soms verdeeld en hard kan zijn, herinnert Forrest Gump ons eraan dat het de kleine dingen zijn die het grootste verschil maken. Wij zouden deze film dan ook best eens herschreven willen zien in de tijdsgeest van nu.


Conclusie

Forrest Gump is meer dan een film; het is een ervaring die je lacht, huilt en alles daartussenin laat voelen. Het is echt een meesterwerk wat dus nog altijd als actueel kan worden gezien. Ook voor de jonge favorites is dit een aanrader! Of je de film nu voor de eerste of de tiende keer bekijkt: Forrest en zijn avonturen zullen altijd een speciaal plekje in je hart hebben.

Heb je nog wat oranje tompoucen over van gisteren? Pak ze er bij, installeer jezelf onder je dekentje op je bank en geniet van deze ruim 140 minuten durende emotionele rollercoaster.

Want, zoals Forrest zelf zou zeggen: "Mama always said, life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." En in het geval van Forrest Gump, kun je er zeker van zijn dat je iets moois krijgt.

Advertenties