Tweedehands trends van 2024

Tweedehands trends van 2024

TEKST Ferris ter Meer

BEELD TT | Henrik Karmehag

Second Hand September

Toegeven: We hadden hier al eerder over willen schrijven maar door een foutje in de planning is het er nu pas van gekomen. We hebben het natuurlijk over Second Hand September. Deze geweldige campagne spoort ons aan om meer tweedehands items te kopen (en te verkopen), met als doel het duurzamer winkelen te bevorderen. En weet je wat? Volgens het tweedehands platform Sellpy loopt ons kleine kikkerlandje met vlag en wimpel  voorop als het gaat om het tweedehands shoppen! Enerzijds vanwege de oer-Hollandse zuinigheid wellicht niet helemaal verrassend, maar tegelijkertijd laat het wel zien hoe bewust wij hier met z'n allen zijn van de totale klimaatchaos die de wereld over raast. 
Alle reden dus om eens een kijkje te nemen in de wereld van het tweedehands koopgedrag in ons land! Gaan we met z'n allen straks voor een groenere garderobe?


Nederland: Koploper in tweedehands shopping

Zoals dus gezegd: Nederlanders worden steeds comfortabeler met het kopen van tweedehands kleding. Maar wist je dat dat het ook steeds intiemere items zoals sneakers en bh's betreft? Ja, je leest het goed - we zijn niet bang om onze voeten te steken in schoenen waarin iemand anders al heeft gelopen! Dit is een unieke trend vergeleken met andere Europese landen, waar tweedehands lingerie zelden wordt gekocht. Go Nederland! 


Niks voor jou? No worries: Nog altijd zijn de meest populaire tweedehands items jurkjes, jassen en jeans. Maar ook sweaters en truien staan bovenaan het verlanglijstje van menig Nederlandse tweedehands shopper. En wanneer slaan we het liefst onze slag? Op zondag natuurlijk! Want wat is er beter dan relaxen en tegelijkertijd een uniek vintage jurkje scoren? 


Mars versus Venus in tweedehands land

Mannen en vrouwen hebben duidelijk verschillende voorkeuren als het gaat om tweedehands winkelen. Mannen gaan voor high-end en sportieve merken zoals Polo Ralph Lauren en Adidas. Ze willen er blijkbaar op hun best uitzien, zelfs als het tweedehands is. Dames daarentegen, zoeken vooral naar betaalbare merken en de beste deals. Want waarom veel geld uitgeven als je ook een prachtige outfit kunt scoren voor een zacht prijsje? 


Maar of je nu man of vrouw bent, jong of oud, tweedehands winkelen is voor iedereen weggelegd. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door te kiezen voor tweedehands items geef je kleding een tweede leven en draag je bij aan het verminderen van textielafval. 

Tweedehands kleding kopen is trendy - My Daily Favorite

4 tips voor een duurzamere garderobe

Nu je weet hoe tof tweedehands shoppen is, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Maar hoe pak je dit het beste aan? Hier zijn 4 tips om je op weg te helpen:


  1. Ga voor vintage of tweedehands: Verken de tweedehands winkels in je stad of duik online in het enorme aanbod. Je zult versteld staan van de unieke pareltjes die je kunt vinden!
  2. Vermijd impulsaankopen: Voordat je iets koopt, vraag jezelf af of het echt een goede aanvulling is op je garderobe. Laat je niet verleiden tot onnodige aankopen, hoe verleidelijk de prijzen ook zijn.
  3. Investeer in tijdloze basics: Een goed zittende spijkerbroek, een mooie witte blouse, een klassieke trenchcoat - dit zijn items waar je jaren mee vooruit kunt en die makkelijk te combineren zijn.
  4. Verzorg je kleding met liefde: Behandel je kleding met zorg, dan gaat het langer mee. Probeer de droger te vermijden en repareer items wanneer nodig. Zo blijven je favoriete kledingstukken je nog jaren trouw.


In dit artikel hebben we trouwens allerlei tips om je garderobe weer trendy te maken.


Doe mee met Second Hand September!

Hoewel dus bijna afgelopen hopen we dat je deze laatste dagen van Second Hand September toch nog even zin hebt om eens lekker tweedehands te gaan shoppen. Niet alleen geef je je garderobe een unieke boost, maar je draagt ook bij aan een duurzamere planeet. En wie weet, misschien loop jij binnenkort wel rond in die ene vintage designer jurk waar je al zo lang van droomt. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Laten we samen Nederland nog meer op de kaart zetten als hét land van de tweedehands shoppers. Want eerlijk is eerlijk, wij Nederlanders zijn toch een beetje de koningen en koninginnen van het koopjesjagen. Dus pak die kans, duik in de tweedehands treasures en geniet van je nieuwe, duurzame garderobe. Happy Second Hand September!


Heb jij al ervaring met tweedehands shoppen of ga je door deze blog de uitdaging aan? Laat het ons weten in de comments op onze socials en deel je beste tweedehands vondsten met ons. Samen maken we Second Hand September onvergetelijk!

Advertenties