TEKST Ferris ter Meer
BEELD BNR Nieuwsradio
PUBLICATIE 13-11-2023 | 00:00
De verkiezingen van 2024 komen eraan en dat betekent dat het tijd is om na te denken over jouw stem. Maar wat als je het (nog) niet weet? Geen zorgen, er zijn genoeg hulpmiddelen beschikbaar om jou te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. In dit artikel bespreken we verschillende tips en tools die je kunt gebruiken bij het bepalen van jouw politieke voorkeur.
Eén van de meest bekende hulpmiddelen is de StemWijzer van ProDemos. Deze online tool maakt gebruik van dertig stellingen uit verkiezingsprogramma's. Je kunt aangeven in hoeverre je het eens of oneens bent met elke stelling en op basis daarvan krijg je een overzicht welke partij(en) het beste aansluiten bij jouw standpunten. Bijna acht miljoen mensen hebben de StemWijzer ingevuld voor de verkiezingen van 2021, dus het is een betrouwbare bron om te gebruiken.
Een andere populaire stemwijzer is Kieskompas. Deze stemwijzer plaatst kiezers en partijen op een assenstelsel, gebaseerd op antwoorden op dertig stellingen. Hierdoor krijg je niet alleen inzicht in welke partij(en) bij jouw politieke voorkeur passen, maar ook of ze meer links of rechts georiënteerd zijn en hoe conservatief of progressief ze zijn.
Als je wilt weten hoe partijen daadwerkelijk hebben gestemd in de Tweede Kamer, dan is de Stemchecker van De Volkskrant een interessante optie. In tegenstelling tot andere stemwijzers kijkt de Stemchecker niet naar verkiezingsbeloftes, maar naar wat partijen daadwerkelijk hebben gedaan. Op basis van stemmingen in de Tweede Kamer krijg je een overzicht van welke partij(en) het meest overeenkomen met jouw politieke voorkeur.
Waaromkiesjij.nl biedt een iets andere benadering door middel van anoniem chatten met andere stemmers op basis van stellingen en partijvoorkeur. Dit 'politieke speeddaten' kan je helpen om uit je eigen bubbel te breken en verschillende perspectieven te horen voordat je jouw keuze maakt.
Ben je meer geïnteresseerd in de lijsttrekkers? Dan kun je gebruik maken van de lijsttrekkerstool van de NOS. Met behulp van filters zoals geslacht, leeftijd en stellingen uit de StemWijzer van ProDemos kun je zien welke lijsttrekker het beste bij jouw voorkeuren aansluit.
Hoewel deze hulpmiddelen erg nuttig kunnen zijn, is het ook belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de partijprogramma's en standpunten van de verschillende politieke partijen. Lees hun plannen, bekijk hun visies en vergelijk ze met jouw eigen waarden en belangen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij wie jij bent en waar jij voor staat.
Dus, als je het (nog) niet weet, maak gebruik van deze tips en tools om jouw politieke voorkeur te bepalen. Stemmen is een belangrijk recht en met de juiste informatie kun je een verschil maken. Laat jouw stem horen tijdens de verkiezingen van 2024!