Op vakantie naar San Sebastian / Bilbao

Op vakantie naar San Sebastian / Bilbao

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

Met de trein op vakantie 

Heb je zin in een avontuurlijke vakantie, maar wil je niet de hele reis in de auto zitten? Dan is een treinvakantie naar San Sebastian en Bilbao misschien wel iets voor jou! Wij besloten deze zomer de auto eens een keertje te laten staan en met de trein richting het Spaanse Baskenland te reizen. En echt: Wat een top ervaring was dat!


Comfortabel reizen met de Eurostar

Onze reis begon al vroeg, om 6 uur 's ochtends op Amsterdam Centraal Station. Ondanks het vroege tijdstip was het perron al goed gevuld. Gelukkig moet je voor de Eurostar een zitplek reserveren, dus eenmaal op je stoel begint het gemak. Na een korte stop op Schiphol en Rotterdam vlieg je met hoge snelheid Nederland uit richting Antwerpen Centraal.


Terwijl ons zoontje een spelletje met mama aan het doen was, pakte ik mijn laptop erbij om alvast aan dit artikel te werken. Ondertussen werden we voorzien van een lekker ontbijtje. Luxe hoor! 


Overstappen in Parijs

Iets voor elven komen we aan op het imposante Gare du Nord in Parijs. Na een korte sanitaire stop, pakken we direct de metro naar Gare Montparnasse, waar de TGV van de NOUI al op ons staat te wachten.


Net als de Eurostar is dit een zeer luxe trein met een enorme restauratiewagon waar je tegen best vriendelijke prijzen allerlei lekkernijen kunt halen. Trots wijst de barmedewerker naar de kennelijk nieuw op deze trein geplaatste ijsmachine, waar haar vrolijke collega direct een ijsje voor ons zoontje uitdraait. Wij bestellen een biertje en een frisje en nemen plaats in onze luxe fauteuils iets verderop in de trein. Proost!

Met de trein op vakantie - My Daily Favorite

Aankomst in Hendaye

Rond 17:00 uur stapten we uit op het eindpunt Hendaye, een vriendelijk plaatsje aan de Spaans-Franse grens. Eigenlijk hadden we hier best een rondje willen lopen, maar we kozen toch voor de al gereedstaande trein die ons naar San Sebastian zou brengen. Ach, je kunt niet alles doen, toch?


Eenmaal ingecheckt in ons hotel (waar ironisch genoeg ook het voetbalteam van Deportivo Alavés verbleef), sprongen we onder de douche en gingen we snel op pad om San Sebastian te verkennen. Maar daarover vertel ik volgende week meer!


Conclusie: comfortabel en uitgerust op je bestemming

Onze treinreis naar San Sebastian was een fantastische ervaring. Hoewel we dik 12 uur onderweg waren, voelden we ons vele malen lekkerder en uitgeruster dan we ooit in een vliegtuig zouden hebben gedaan. Tenzij je businessclass vliegt misschien, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. 


Overweeg jij ook weleens om met de trein op vakantie te gaan? Wij kunnen het je van harte aanbevelen! Het is sowieso comfortabel, je kunt onderweg lekker ontspannen of werken als je wilt en je komt uitgerust op je bestemming aan. En laten we eerlijk zijn, het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan vliegen. Win-win, toch?


Hopelijk hebben je met dit verhaal een beetje kunnen overtuigen om ook eens voor de trein te kiezen als je op vakantie gaat. Geloof me, het is het proberen meer dan waard! En mocht je nog twijfelen, stay tuned voor mijn volgende artikel over onze avonturen in San Sebastian. Dat zal je zeker over de streep trekken!


Hasta la vista, treinreizigers!

Ps.
Heb jij al eens een treinreis gemaakt? Laat het ons weten in de comments op onze socials en deel je ervaringen en tips met ons. Fijne vakantie alvast!

Advertenties