Mode 2024

Mode 2024

TEKST Roos de Jager

BEELD RDNE Stock project

Mode 2024

Over de afgelopen jaren hebben opzichtige merklogo's het modebeeld gedomineerd. Deze trend werd vooral populair in de Covid-jaren, toen mensen hun inkomen voornamelijk besteedden aan kleding en interieur. Echter, met een recessie, twee oorlogen en een onverminderde klimaatcrisis op ons pad lijkt het showen van protserige logo's een stuk minder 'cool' te zijn geworden.


Clean girl esthetic

Daarnaast is ook de clean girl esthetic, die draaide om een gezonde, naturel look, aan het verdwijnen. De trend van de 'frisse meisjes' was gericht op minimale make-up, neutrale kleuren zoals beige en grijs, yogabroeken en het haar in een strakke knot. Het moest er puur uitzien, maar toch prachtig gepolijst. Maar ook hier lijkt het tij te gaan keren in de modewereld.


Mob wife esthetic

Een trend die momenteel veel aandacht krijgt is de opkomst van de mob wife esthetic. Deze trend maakt een duidelijke zwaai van neutraal en minimalistisch naar dramatisch en gedurfd vrouwelijk. Aan "less is more" heeft de maffiavrouw geen boodschap; zij laat graag zien dat er goed voor haar gezorgd wordt. Denk aan bontjassen, tijgerprints, volledig gekleed in zwart, leer, groot en getoupeerd haar, aanwezige decolletés, lange rode nagels of een french manicure, grote zonnebrillen en een duur horloge. Deze trend draait om het zelfverzekerd tonen van je vrouwelijkheid, waarbij een vleugje ordinariteit zelfs welkom is.


Grandpa chic

Naast de mob wife esthetic zijn er nog meer interessante modevoorspellingen voor 2024. Een daarvan is "grandpa chic," geïnspireerd door je eigenzinnige opa. Denk aan grote gebreide vesten, spencers, tweedstoffen, corduroy kledingstukken, loafers en oversized sneakers. Het draait allemaal om het tonen van je individualiteit en het koesteren van bijzondere vintage items als tegenhanger van de snelle mode-industrie.


Stille luxe

Een andere opkomende trend is "stille luxe." Deze trend staat in schril contrast met de 'logomania' waarmee designers ons jarenlang hebben overspoeld. Bij stille luxe draait het vooral om subtiele uitingen van luxe, zoals hoogwaardige materialen, perfecte snitten en onopvallende logo's. Het gaat erom een geraffineerde smaak uit te stralen zonder dat je direct aanwijzingen nodig hebt dat je kledingstukken van een bepaald designermerk zijn. Denk aan kasjmier truien, klassieke blazers en tijdloze handtassen. Het mantra hier is investeren in tijdloze stukken.


De preppy look

En last but not least maakt de preppy look ook weer een comeback; denk aan de college-look. Designers als Gucci en Miu Miu hebben hun modellen al gekleed in polo- en rugbyshirts tijdens shows voor lente/zomer 2024, waarmee ze dit klassiek kakkerige stijltje nieuw leven inblazen. Een overhemd van Ralph Lauren, een polo van Lacoste, maar ook korte plooirokjes, blazers, loafers, bootschoenen en varsity jackets horen allemaal bij deze nieuwe trend.


Jouw nieuwe stijl rockt

Of je nu fan bent van de mob wife esthetic, grandpa chic of stille luxe; 2024 biedt volop inspiratie voor fashiontrends. Dus trek je (nep)bontjas aan, zoek die vintage pareltjes op en laat je inspireren door mode-iconen van weleer. En vergeet niet om af en toe een dansje te posten terwijl je jouw nieuwe stijl rockt. Uiteindelijk draait het allemaal om plezier hebben met mode!


Welke trend spreekt jou het meest aan? Laat het ons weten in de reacties op onze socials!

Advertenties