Industrieel interieur?

Industrieel interieur?

TEKST Ferris

BEELD Pinterest: HomeDeco

Industrieel interieur

My Daily Favorite van vandaag is de industriële interieur trend welke de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit is gestegen. Een industrieel interieur onderscheidt zich door het gebruik van ruwe en onafgewerkte materialen en het wordt vaak geassocieerd met loftappartementen en gerenoveerde fabrieksgebouwen.

De oorsprong van de industriële trend

Het industriële interieur vindt zijn oorsprong in de late jaren 60 en 70 toen kunstenaars en ontwerpers begonnen met het transformeren van oude fabrieksgebouwen en pakhuizen tot woonruimtes. Deze gebouwen werden omgebouwd tot loft appartementen, waar de ruwe, onafgewerkte elementen van de oorspronkelijke structuur werden behouden. Het gebruik van materialen zoals baksteen, staal en hout was kenmerkend voor deze transformaties.

De industriële trend was dan ook een reactie op de steeds meer kunstmatige en gepolijste interieurstijlen van die tijd. Het benadrukte de schoonheid van ruwe materialen en bracht een gevoel van eerlijkheid en authenticiteit in het interieurdesign. In de loop der jaren is deze stijl geëvolueerd en aangepast aan moderne behoeften, maar de essentie ervan blijft behouden.

10 tips en inspiraties

Ben jij net zo een fan van deze trend als wij van My Daily Favorite dan zijn hier 10 tips en inspiraties om je te helpen bij het creëren van een industrieel interieur in je huis:


1. Kies de juiste materialen:
Het gebruik van ruwe, onbewerkte materialen is essentieel voor een industrieel interieur. Denk aan baksteen, beton, staal, leer en hout. Deze materialen geven een ruwe en authentieke uitstraling aan je ruimte.

2. Open plafonds en bakstenen muren:
Als je het geluk hebt om een huis met bakstenen muren en hoge plafonds te hebben, laat deze dan zoveel mogelijk zien. Bakstenen muren voegen textuur en karakter toe, terwijl hoge plafonds een gevoel van ruimte creëren.

3. Industriële verlichting:
Industriële verlichtingsarmaturen zijn iconisch voor deze stijl. Denk aan hanglampen met metalen kappen, vintage fabriekslampen en wandlampen met zichtbare draden en fittingen.

4. Vintage meubels:
Ga op zoek naar vintage meubels die passen bij de industriële esthetiek. Denk aan oude fabriekskrukken, metalen ladekasten, en ruwe houten tafels. Deze stukken voegen karakter toe aan je interieur.

5. Stalen ramen en deuren:
Stalen ramen en deuren zijn een opvallend kenmerk van industriële ruimtes. Ze creëren een industrieel-chique uitstraling en zorgen voor een interessante ruimtelijke structuur.

6. Minimalistische benadering: 
Houd je ontwerp minimalistisch en vermijd overmatige decoratie. Less is vaak more in een industrieel interieur.

7. Natuurlijke elementen:
Ondanks de ruwe uitstraling kunnen natuurlijke elementen zoals planten en houten accenten een warm contrast bieden in een industrieel interieur. Denk aan houten planken, een houten eettafel of grote kamerplanten.

8. Functionele decoratie:
Decoratie in een industrieel interieur moet vaak ook functioneel zijn. Metalen rekken, opbergkisten en haken kunnen zowel decoratief als praktisch zijn.

9. Gepatineerde afwerkingen:
Gepatineerde en verweerde afwerkingen op meubels en accessoires dragen bij aan de vintage uitstraling van een industrieel interieur.

10. Contrast en accentkleuren:
Hoewel de kleurenpaletten meestal neutraal zijn, kun je accentkleuren toevoegen om wat leven in de ruimte te brengen. Rood, geel, blauw of groen kunnen als accentkleuren dienen in de vorm van kussens, kunstwerken of kleine decoratieve items. We hebben zelfs een denim dekbedovertrek gevonden, die in een industrieel ingerichte slaapkamer eigenlijk niet mag ontbreken!

Inspireer jezelf

Opzoek naar verdere inspiraties? Online vind je duizenden foto's van industrieel ingerichte ruimtes. Platforms zoals Pinterest en Instagram bieden talloze ideeën en voorbeelden van prachtig vormgegeven industriële interieurs. Daarnaast kunnen bezoeken aan gerenoveerde fabrieksgebouwen, loftappartementen of industriële koffiebars je helpen om de sfeer en esthetiek van deze stijl te begrijpen.

Met deze tips en inspiratie kun je beginnen met het creëren van je eigen industriële interieur, waarbij je de ruwe schoonheid van materialen en de functionele esthetiek van deze stijl omarmt. Vergeet niet dat persoonlijke accenten en creativiteit een belangrijke rol spelen in het maken van een ruimte die echt bij jou past.

Advertenties