Hoe vaak was jij jouw beddengoed?

Hoe vaak was jij jouw beddengoed?

TEKST Ferris ter Meer

Fris bed 

My Daily Favorite van deze maandagochtend is een onderzoek die we onlangs toegestuurd hebben gekregen over de frisheid van het gemiddelde Nederlandse bed.
Slapen in een fris bed is voor de meeste mensen een waar genot. Het gevoel van schone lakens en een geurend dekbedovertrek concurreert zelfs met een intiem avontuur tussen de lakens, zo bleek althans uit een onderzoek van Quest.
Maar hoe vaak moet je je beddengoed echt wassen? En waarom is het zo belangrijk?

De gouden regel

Over de vraag hoe vaak je je bedtextiel moet wassen lopen de meningen op onze redactie nogal uiteen. De studenten hier vinden één keer per maand meer dan voldoende en de ouderen (35-plussers) wisselen doorgaans elke week van beddengoed, terwijl eens per 2 weken ook wel als afdoende wordt beschouwd.
We weten allemaal dat er weinig zo belangrijk voor je gezondheid is als een goede nachtrust. Om goed te kunnen slapen is het van essentieel belang dat je je veilig en comfortabel voelt. Fris beddengoed draagt hier in grote mate aan bij. De gouden regel? Was je beddengoed daarom elke week en vervang de boel misschien zelfs nóg een keer vaker als je, of jouw partner, veel transpireert. 

Bedwantsen

Over transpiratie gesproken: Als je het nieuws een beetje gevolgd hebt, heb je ongetwijfeld meegekregen dat er in Parijs een ware bedwantsen plaag heerst. 
Een bedwants, of bedbug in het Engels, is zo'n vies goor klein insectje dat zich voornamelijk voedt met het bloed van mensen. Ze zijn meestal rood-bruin van kleur en hebben een ovale vorm, maar in tegenstelling tot de kakkerlak zijn deze een stuk kleiner en platter. 

Hoewel beiden ongedierte (en door ons als smerig en ongewenst gekwalificeerd) zijn deze beestjes overigens geen familie van elkaar. Bedwantsen zijn echte nachtdieren en komen tevoorschijn om zich te voeden met bloed terwijl je lekker slaapt. Ze bijten door de huid, wat jeukende bulten en huidirritatie kan veroorzaken. Brrrr! Doe dan toch maar de mug (..)

Een ander nadeel is dat bedwantsen zich razendsnel kunnen voortplanten. Ze zijn bovendien moeilijk te bestrijden, omdat ze zich verrassend goed kunnen verstoppen in scheuren, kieren of.. juist: in je bed! Het is dus heel belangrijk om snel actie te ondernemen als je denkt dat je te maken hebt met een bedwantsenprobleem.


Hygiene

Hoewel bedwantsen niet persé een teken van slechte hygiene zijn - ze komen immers ook in schone omgevingen voor- is het toch raadzaam om je dekbedovertrekken, kussenslopen, hoeslakens en eventuele moltons regelmatig te wassen. Je verliest naast zweet namelijk nogal wat huidcellen; Een ware voedingsbronnen voor huisstofmijt en schimmels. Het leuke van die laatste groep bedgasten is dan wel weer dat die de poep van huisstofmijt consumeren.

 
Durf je eigenlijk nog wel in je bed te liggen na dit artikel?

Praktische tips

Neehoor, laat je niet gek maken! Ieder bed en ieder persoon is anders. Maar onderstaand hebben we toch wat praktische tips voor je genoteerd om je bed zo schoon mogelijk te houden.
- Was je beddengoed op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius om ziektekiemen en mijten te doden. Check natuurlijk wel of je beddengoed er geschikt voor is
- Gebruik wasmiddel zonder parfum als je gevoelig bent voor allergieën
- Droog je beddengoed bij voorkeur in de droger, maar mocht je die niet hebben probeer het zoveel mogelijk in direct zonlicht
- Koop een extra set beddengoed, zodat je altijd een schone set in de kast hebt liggen
- Maak je bed elke dag op, maar vouw 'm zoveel mogelijk open. Een droog, koud bed is alles behalve ideaal voor al dat gespuis


Conclusie

In het verhaal goede nachtrust vs een lekker fris bed, wint de regelmatige wasbeurt van je beddengoed overtuigend. Dus, als je je afvraagt hoe vaak je je beddengoed moet wassen, neem dan bijvoorbeeld deze maandag als startpunt van je nieuwe routine. Je bed dus afhalen en hup: In de wasmachine ermee. Startuitstel aan, zodat ie klaar is als je weer thuiskomt. Nog even snel in de droger, lekker koken en nog even voordat je je favoriete serie gaat kijken je bed weer opmaken.
Je bed zal je dankbaar zijn en je slaap zal er aanzienlijk beter van worden!

Advertenties