Griekse Kofta

Griekse Kofta

TEKST Ferris

BEELD Ohmyfoodness

PUBLICATIE 07-10-2023 | 00:00

De Griekse Kofta

My Daily Favorite van vandaag komt uit de Griekse keuken en vind je daar dan ook in elk Grieks restaurant op de kaart: De Kofta. Deze smaakvolle gehaktballetjes zijn een perfecte combinatie van kruiden en mals gehakt, doorgaans geserveerd met bijgerechten als tzatziki, salade en/of pita-broodjes. Zullen we eens kijken wat je nodig hebt om dit verrukkelijke gerecht te maken?

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes (Kofta):
- 500 gram runder- of lamsgehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor wat extra pit)
- Zout en peper naar smaak
- Een handvol verse peterselie, fijngehakt
- Olijfolie (voor het bakken)

Voor de tzatziki (bijgerecht):
- 1 komkommer, geraspt en uitgelekt
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel vers citroensap
- Zout en peper naar smaak
- Verse muntblaadjes voor garnering

Voor de Griekse salade (bijgerecht):
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 komkommer, in plakjes gesneden
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 100 gram feta-kaas, verkruimeld
- Olijven naar smaak (Kalamata-olijven zijn een goede keuze)
- Verse oregano voor garnering
- Olijfolie en rode wijnazijn voor dressing
- Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Gehaktballetjes (Kofta):
1. Meng het gehakt, de fijngehakte ui, geperste knoflook, komijn, koriander, paprikapoeder, cayennepeper (indien gewenst), zout, peper en verse peterselie in een kom. Kneed het mengsel goed door tot alles goed gemengd is.

2. Vorm het gehaktmengsel in kleine ovale of ronde balletjes.

3. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes tot ze aan alle kanten mooi bruin en gaar zijn, meestal ongeveer 10-12 minuten.

Tzatziki:
1. Knijp het vocht uit de geraspte komkommer en meng het met de Griekse yoghurt, geperste knoflook, olijfolie, vers citroensap, zout en peper. Roer goed door en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten zodat de smaken kunnen mengen.

Griekse Salade:
1. Meng de tomaten, komkommer, rode ui, feta-kaas en olijven in een grote kom.

2. Maak een dressing door olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper te mengen. Giet deze over de salade en meng alles voorzichtig.

3. Garneer de salade met verse oregano.

Serveer de Griekse Kofta met de tzatziki, Griekse salade en eventueel wat versgebakken pita-broodjes. Je hebt nu een heerlijk Grieks gerecht op tafel staan dat je smaakpapillen zal verwennen en je gasten zal verrassen. Geniet van je Griekse culinaire avontuur!


Leuk om te weten

Griekse Kofta is een gerecht dat zijn wortels heeft in de Griekse keuken, maar het kan in verschillende variaties worden bereid. De basis bestaat meestal uit gehakt (meestal runder- of lamsgehakt) gemengd met kruiden en specerijen. Het is vergelijkbaar met andere gehaktballetjes en kebab-gerechten die je in verschillende Midden-Oosterse en mediterrane landen kunt vinden.

Hoewel het gerecht enigszins is aangepast en gevarieerd in de loop van de tijd en afhankelijk van de regio, wordt het nog steeds als een traditioneel Grieks gerecht beschouwd. Het wordt vaak geserveerd in Griekse restaurants en is populair bij zowel lokale bewoners als toeristen die de Griekse keuken willen proeven. Dus, ja, Griekse Kofta kan als een traditioneel Grieks gerecht worden beschouwd, hoewel de bereidingswijze enigszins kan variëren



Advertenties