Ga je met de auto op vakantie?

Ga je met de auto op vakantie?

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Tobi

Handige tips om goed voorbereid op weg te gaan

Ga jij dit jaar met de auto op pad? Lekker roadtrippen door Europa, of misschien wel een rondje Nederland? Wat je plannen ook zijn, het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Met deze handige tips zorg je ervoor dat jij en je auto helemaal klaar zijn voor het avontuur.


Planning road trip

1. Check, check, dubbelcheck je auto

Voordat je de koffers inpakt en de routeplanner instelt, is het slim om eerst even je auto na te lopen. Controleer het oliepeil, de bandenspanning (inclusief het reservewiel), ruitenwisservloeistof en koelvloeistof. Zorg ook dat je ruitenwissers nog in goede staat zijn. Je wilt onderweg natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Twijfel je of je auto helemaal in orde is? Breng dan voor vertrek nog even een bezoekje aan de garage.

Vergeet ook niet te checken of je autopapieren nog geldig zijn, zoals je APK, verzekering en groene kaart als je naar het buitenland gaat. En oh ja, ligt er een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en EHBO-kit in je auto? 
Misschien overbodig, maar je weet maar nooit!

2. Plan je route slim

Oké, je auto is helemaal in orde bevonden - tijd om je route uit te stippelen. Bedenk van tevoren goed waar je heen wilt en hoeveel tijd je daarvoor wilt uittrekken. Ga je voor de snelste route via de snelweg of kies je voor de mooie, binnendoor weggetjes? Check ook alvast waar je eventueel kunt tanken of pauzeren onderweg.


Een navigatie-app op je telefoon is natuurlijk superhandig, maar zorg ook voor een ouderwetse wegenkaart als backup. Stel dat je telefoon uitvalt of je geen bereik hebt, dan kun je toch je weg vervolgen. En zo'n kaart is ook nog eens leuk als aandenken achteraf!

Auto inpakken




3. Pak slim in

Als je toch bezig bent met plannen, denk dan ook alvast na over wat je allemaal mee wilt nemen. Maak een paklijst en houd rekening met het weer op je bestemming en onderweg. Niets zo vervelend als spullen vergeten of juist te veel meezeulen.


Probeer je bagage slim in te delen in de auto, zodat je makkelijk bij de belangrijkste dingen kunt. Zorg dat je altijd een tasje met eerste levensbehoeften bij de hand hebt, zoals water, snacks, zonnebril, zonnebrand en een trui voor als het afkoelt. En natuurlijk je telefoonoplader!


Oh, en reis je met kinderen? Zorg dan voor voldoende entertainment onderweg. Denk aan leuke spelletjes, kleurboeken, muziek of een tablet met hun favoriete series. Zo blijft iedereen happy onderweg en voorkom je gezeur achterin.


4. Check de verkeersregels en -situatie in het buitenland

Ga je de grens over? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en gewoonten in het land waar je naartoe gaat. Denk aan zaken als snelheidslimieten, tol- en milieustickers, alcoholpromillage en verplichte veiligheidsattributen.


Het is ook slim om de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden via lokale websites of apps. Zo kun je files, wegwerkzaamheden of andere obstakels voor zijn. En mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg, zorg dan dat je de alarmnummers en je verzekeringsgegevens bij de hand hebt.


5. Geniet van de rit!

Last but not least: vergeet niet te genieten van de reis zelf! Een autorit hoeft geen verplicht nummer te zijn om op je bestemming te komen, maar kan juist een heel leuk onderdeel van je vakantie zijn.


Neem de tijd om onderweg mooie plekjes te ontdekken, lokale lekkernijen te proeven en quality time met je reisgenoten door te brengen. Zet een leuke playlist op, speel spelletjes zoals 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' of vertel elkaar verhalen. Maak er gewoon een mini-avontuur van!


Zo, met deze tips moet het helemaal goedkomen. Ik wens je een hele fijne en veilige autoreis toe. Geniet ervan en maak mooie herinneringen. En o ja, vergeet niet af en toe te stoppen om even de benen te strekken hè? Daar worden jij en je auto allebei blij van. Goede reis!


Heb jij nog andere tips voor een geslaagde autovakantie? Deel ze vooral in de comments op onze socials, dan kunnen we elkaar helpen. Fijne zomer allemaal!


Gerelateerde artikelen:


  • 10 mooie roadtrip routes door Europa
  • De ultieme auto-vakantie checklist
  • Zo houd je kinderen tevreden tijdens een lange autorit



Advertenties