Eilandhoppen in het Caribisch gebied

Eilandhoppen in het Caribisch gebied

TEKST Roos de Jager

BEELD Toerismebureau Sint Maarten

Eilandhoppen in het Caribisch gebied

Wat is het eerste waar je aan denkt als je aan de Cariben denkt? Vast Curaçao! En dat is ook helemaal niet zo gek. Niet alleen hebben wij als toonaangevende lifestyle magazine er natuurlijk over geschreven ;-) De meeste luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties adverteren ook met mooie aanbiedingen naar dit fantastische eiland.
Maar wist je ook dat aan de andere kant van de Caribische Zee een paar eilanden liggen die nog altijd tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren en die het bezoeken ervan meer dan waard zijn? 
Het grootste eiland aan de bovenwindse zijde van de Caribische Zee is Sint Maarten. En raad eens? Je kunt er rechtstreeks vanuit Nederland naar toe vliegen. 
En het aller gaafste: Vanaf Sint Maarten kun je makkelijk eiland hoppen naar de 2 kleine broertjes Saba en Sint Eustatius. 
Kortom: We hebben een nieuwe en perfecte uitvalsbasis voor jouw Caribbean adventure!

St. Maarten: jouw startpunt voor een te gekke trip

We beginnen onze reis op het prachtige eiland Sint Maarten. Dit unieke eiland is verdeeld in twee delen: het Nederlandse Sint Maarten en het Franse Saint-Martin. Het is alsof je twee landen in één bezoekt! Aan de Nederlandse kant vind je de levendige hoofdstad Philipsburg, bekend om zijn bruisende stranden, zoals het populaire Maho Beach. Hier kun je vliegtuigen zó laag over je hoofd zien vliegen dat je bijna het gevoel hebt dat je ze kunt aanraken. 

Maar er is meer te ontdekken op Sint Maarten. Breng een zeker een bezoek aan het schilderachtige vissersdorpje Marigot aan de Franse kant. Hier kun je genieten van heerlijke Franse cuisine en slenteren langs kleurrijke marktkraampjes. En als je van wandelen houdt, is een tocht naar het hoogste punt van het eiland, Pic Paradis, een must. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over het hele eiland en de azuurblauwe zee. Vergeet niet je camera mee te nemen!

Heb je het hele eiland goed en wel verkend? Dan is het tijd geworden om een kajak te huren en naar de prachtige stranden van Pinel  of Tintelmarre te roeien. Ben je net als wij (Ferris en Sven uitgezonderd), liever lui dan moe? Er is gelukkig ook een reguliere veerverbinding en er varen verschillende bootjes naartoe.
Klinkt goed, toch?


Saba: duik in het avontuur op 'The Unspoiled Queen'

Next stop: Saba, ook wel bekend als 'The Unspoiled Queen'. Dit ongerepte eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. Saba biedt namelijk tal van wandelroutes en de bekendste is de Mount Scenery Trail, die je naar het - let op: het hoogste punt van het Nederlandse Koninkrijk brengt. Namelijk de Mount Scenery.
Een pittige klim, maar de beloning is groot: Een spectaculair uitzicht over de Caribische Zee en de omliggende eilanden.

Een ander hoogte- (of eigenlijk diepte)punt van Saba is het Saba National Marine Park. Hier kun je duiken en snorkelen tussen kleurrijke koraalriffen en tropische vissen. Het water is er zó helder dat je soms wel 30 meter diep kunt kijken! Gaaf toch?


St. Eustatius: een duik in de geschiedenis

Onze laatste stop is Sint Eustatius, ook wel liefkozend "Statia" genoemd. Dit kleine eiland heeft een rijke geschiedenis en speelde ooit een belangrijke rol in de handel tussen Europa en de Amerika's. Vandaag de dag is het een oase van rust met prachtige stranden en indrukwekkende historische sites.


Eén van de must-sees op Sint Eustatius is Fort Oranje. Dit imposante fort uit de 17e eeuw biedt een fascinerend inkijkje in het verleden van het eiland. Waan je even terug in de tijd terwijl je over de oude muren loopt en geniet van het prachtige uitzicht over de Caribische Zee. Een andere historische parel is de ruïne van de voormalige synagoge Honen Dalim. Deze synagoge was ooit de op één na oudste synagoge van het westelijk halfrond en is nu een stille getuige van de rijke Joodse geschiedenis van het eiland.


Maar Sint Eustatius heeft meer te bieden dan alleen geschiedenis. Het eiland staat ook bekend om zijn uitstekende duik- en snorkelplekken. De onderwaterwereld rond het eiland is een ware schatkamer vol kleurrijke koraalriffen, tropische vissen en zelfs scheepswrakken uit lang vervlogen tijden. Pak je duikspullen maar weer uit, want ook hier zal je een duik gegarandeerd niet snel vergeten!


Relax and take it easy op Anguilla  

Toe aan wat ontspanning? Plof neer op een van de 33 stranden van Anguilla en laat je verwennen door de zon. Geniet van de magische zonsondergang vanaf je luxe resort en laat je culinair verrassen. Of boek een heerlijke spa-behandeling en kom helemaal tot rust. Op Anguilla is het altijd tijd om te relaxen!

St. Barths: je eigen stukje Zuid-Frankrijk

Last but not least: St. Barths, het Saint Tropez van het Caribisch gebied. Hier proef je de Franse 'Art de Vivre' en spot je misschien wel een celebrity of twee. Geniet van luxe accommodaties, toprestaurants en wellness in overvloed. Neem een duik in een van de vele zwembaden of laat je betoveren door de paradijselijke stranden. Op St. Barths beleef je la vie en rose!

Eilandhoppen? Zo gepiept!

Maar hoe reis je van eiland naar eiland? Makkelijk! Vanaf St. Maarten hop je met de veerboot of het vliegtuig naar de andere eilanden. Binnen 45 minuten sta je op Saba, St. Eustatius of St. Barths. En Anguilla? Daar ben je al in 25 minuten! Wil je het nóg sneller? Boek dan een vlucht bij WINAIR of Anguilla Air Services en je bent er voordat je "Caribisch gebied" kunt zeggen.
By far de meest avontuurlijke manier om de eilanden te verkennen is per zeilboot. Zo kun je op je eigen tempo genieten van de prachtige kustlijnen en verborgen baaien.


Praktische tips voor je reis

Nu je weet wat je allemaal kunt zien en doen op deze prachtige eilanden, is het tijd voor wat praktische tips. De beste tijd om de bovenwindse eilanden te bezoeken is van december tot april, wanneer het weer meestal droog en zonnig is. Houd er wel rekening mee dat dit ook het hoogseizoen is, dus boek je accommodatie en vluchten op tijd.


Klaar voor een onvergetelijk avontuur?

Eiland hoppen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Of je nu op zoek bent naar bruisende stranden, indrukwekkende natuur, fascinerende geschiedenis of gewoon een ontspannen vakantie: Deze eilanden hebben het allemaal. Dus waar wacht je nog op? Boek die tickets, pak die koffer en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur op de bovenwindse eilanden! Bon bini, zoals ze hier zeggen, oftewel: welkom!

Tip!

Hoewel die hamburger en patat echt wel lekker zijn, kunnen wij je ook echt de lokale keuken aanraden tijdens je reis. De bovenwindse eilanden staan bekend om hun heerlijke Caribische gerechten met invloeden uit de Nederlandse, Franse en Afrikaanse keuken. Probeer zeker de vers gevangen vis, de smakelijke Creoolse stoofpotten en de zoete guavagebakjes. Wij geven je een 100% smulgarantie! 

Nou, genieten toppers! En vergeet niet om af en toe even te ontspannen in een hangmat onder een palmboom met een heerlijk koud drankje in je hand. Dat hoort er tenslotte ook bij op een tropische vakantie, toch? 😉 Geniet van je reis en maak herinneringen voor het leven!

Advertenties