Een ijsbad nemen

Een ijsbad nemen

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Nicky Alexandra Photography

Een ijsbad nemen

Heb jij het al eens geprobeerd, een ijsbad nemen? Het klinkt misschien een beetje gek, jezelf onderdompelen in ijskoud water. Maar wist je dat het enorm populair is geworden de laatste jaren? Veel mensen zweren erbij en doen het regelmatig. Maar is het nou echt zo gezond en een must do? Of toch een beetje een hype? Laten we eens induiken in de wondere wereld van het ijsbad! 


Wat is een ijsbad precies?

Een ijsbad is precies wat de naam al zegt: een bad met ijskoud water, meestal rond de 10 graden Celsius of kouder. Je gaat er een paar minuten in zitten of liggen, vaak tot een paar keer toe met een pauze ertussen. Sommige mensen doen het thuis in een speciale ton of bad, anderen zoeken de natuur op en springen in een bevroren meer. De echte die-hards hakken zelfs een wak in het ijs! Brrr, koud hè?


Wat zijn de voordelen van een ijsbad?

Oké, maar waarom zou je dit in hemelsnaam doen? Nou, er worden nogal wat voordelen toegeschreven aan ijsbaden:


  • Het zou je immuunsysteem een boost geven. Door de kou moet je lijf hard aan het werk en word je weerstand verhoogd. Handig tegen virussen en bacteriën!

  • Het heeft een ontstekingsremmende werking. Kou vermindert ontstekingen in je lijf. Ideaal voor sporters met pijntjes, maar ook voor mensen met chronische ontstekingen zoals reuma.

  • Het geeft je een energieboost en verbetert je stemming. Door de kou komen er allerlei stofjes vrij in je lijf zoals endorfine, waar je blij en energiek van wordt.

  • Het is goed voor de doorbloeding van je huid. Je huid gaat er stralend en gezond van zien. Wie wil dat nou niet?

  • Het verhoogt je calorieverbranding. Je lijf moet hard werken om op temperatuur te blijven, wat calorieen kost. Leuk extraatje als je wilt afvallen!


Klinkt goed toch? Maar er is wel een maar...


Is een ijsbad nemen echt zo gezond?

Hoewel er online veel enthousiaste verhalen te vinden zijn over de voordelen van ijsbaden, is het wetenschappelijk bewijs nog vrij beperkt. Er zijn wel wat kleine studies gedaan die gunstige effecten laten zien, maar grootschalig en langdurig onderzoek ontbreekt nog.


Bovendien zijn ijsbaden niet zonder risico en zeker niet geschikt voor iedereen. Als je hartproblemen, hoge bloeddruk of andere medische aandoeningen hebt, kun je er beter vanaf zien. Ook als je zwanger bent is het geen goed idee. Je kunt er flink onderkoeld en ziek van worden als je niet uitkijkt.


Zelfs kerngezonde mensen moeten voorzichtig zijn en niet te lang in het ijskoude water blijven. Luister goed naar je lijf en stop op tijd. Bouw het ook rustig op, begin met een paar seconden en bouw langzaam uit naar een paar minuten.


Conclusie: Must do of niet?

Of een ijsbad nemen nou echt een wondermiddel is voor je gezondheid, daarover zijn de meningen dus nog verdeeld. Sommige mensen vinden het heerlijk en voelen zich er fit en energiek door. Anderen vinden er maar niks aan, worden er niet warm of koud van. 


Ons advies: ben je kerngezond, heb je zin om het eens te proberen en ben je niet bang voor een beetje kou? Ga je gang en kijk hoe het bevalt! Maar verwacht geen wonderen en stop op tijd als het niet goed voelt. 
En als je er echt niks aan vindt, no worries. Je bent vast hartstikke gezond, ook zonder ijsbad. Een lekkere warme douche is ook prima hoor. Brr!

Dus jij, stoere ijsbadganger of toch liever niet? Laat het ons weten in de comments op onze socials! En vergeet niet te delen met je vrienden die wel een verfrissende duik kunnen gebruiken.


Stay cool!


NB:

Dit artikel bevat algemene informatie en is geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat je met ijsbaden begint, zeker als je medische aandoeningen hebt.

Advertenties