De 8 leukste buitensporten

De 8 leukste buitensporten

TEKST Ferris ter Meer

BEELD JostijnLigtvoetFotografie | FancyBox

Hallo lieve lezers! Zit je ook zo vaak binnen met je gezin, terwijl het zonnetje heerlijk schijnt? Zonde hè! Gelukkig zijn er genoeg leuke buitensporten die je samen met het hele gezin kunt doen. Even de frisse lucht in, bewegen en vooral veel plezier maken met z'n allen. Dat is niet alleen goed voor de conditie en gezondheid, maar ook voor de familiebanden. Dus kom van die bank af en ga er lekker op uit!


Ik deel graag mijn 8 favoriete buitensporten om samen met kinderen te doen. Voor ieder wat wils, of je nou van avontuur of rustig aan houdt. Wedden dat er voor jouw gezin ook wat leuks tussen zit?



ALT TEKST TEST

1. Geocaching: de moderne schattenjacht

Hou jij en je kinderen van speurtochten en avontuur? Dan is geocaching echt iets voor jullie! Dit is een soort schattenjacht waarbij je op zoek gaat naar 'caches' op allerlei mooie plekjes. Dat doe je met coördinaten en een GPS of geocaching app. Spannend hoor! Er zijn al miljoenen caches over de hele wereld verstopt, dus er is altijd wel een schat in de buurt te vinden.


Het leuke is dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen. En je leert meteen wat bij over navigatie en GPS. De kinderen zullen het geweldig vinden om de schat als eerste te vinden. Neem wel altijd een klein speeltje mee om in de cache achter te laten voor de volgende speurneus!



Golfen op de boerderij - Parkhoeve De Middelt

2. Boerengolf: golfen op de boerderij

Heb je wel eens gehoord van boerengolf? Nee, dat is niet golfen tussen de koeien door (alhoewel dat ook grappig zou zijn). Het is een combinatie van golf en midgetgolf, maar dan op oneffen terrein van een boerderij. In plaats van een golfclub gebruik je een soort klomp aan een steel, een 'klompclub'. En je speelt met een zachte foam bal. Wel zo veilig voor de kleintjes!


Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Maar dat is nog best lastig hoor, met al die hobbels, kuilen en obstakels in de weg. Geheid dat jullie hard moeten lachen om elkaars pogingen. Tussendoor kun je even bijkomen met een drankje. Lekker ontspannen en actief tegelijk!



My Daily Favorite - Disc Golf

3. Discgolf: frisbeeën naar de hole

Ken je Ultimate Frisbee al, die stoere frisbeesport? Dan is discgolf ook echt iets voor jou en je kinderen! Het lijkt op golf, maar in plaats van een bal gooi je een frisbee richting een metalen mand. Die moet je zien te raken in zo min mogelijk worpen. Best uitdagend, want een frisbee heeft natuurlijk een eigen vliegpad.


Er zijn speciale discgolf parcoursen in vele parken en bossen. Lekker in het groen dus! Iedereen kan meedoen, je hebt alleen een frisbee nodig. Neem er wel een paar mee, voor het geval je er eentje in de bosjes gooit, haha! De kinderen kunnen lekker rondrennen en zich uitleven. Wie weet ontdekken jullie wel een nieuw familietalent.



4. Vliegeren: zweven door de lucht

Weet je nog hoe leuk je het als kind vond om te vliegeren? Het ultieme gevoel van vrijheid, zo'n vlieger hoog in de lucht! Daar kun je je kroost nu ook mee laten kennismaken. Vliegeren is een heerlijke buitenactiviteit voor een winderige dag. Laat die stormachtige dagen maar komen!


Je kunt een simpele vlieger kopen of zelf maken. Er zijn ook gave 3D-vliegers in allerlei vormen, zoals vlinders, draken of vliegtuigen. Die zullen de kids geweldig vinden. Zoek een grote open vlakte zoals een park, strand of weiland op. En dan maar oplaten die vlieger! Rennen maar, tot hij mooi de lucht in gaat. Wedden wie hem het hoogst krijgt?


Boogschieten bij GH Events Tilburg

5. Boogschieten: mikken zoals Robin Hood

Heeft jouw gezin ook zo genoten van de avonturen van Robin Hood? Of Merida uit Brave? Laat de kinderen dan zelf ervaren hoe het is om met pijl en boog te schieten! Boogschieten is een coole buitensport waar concentratie en techniek bij komt kijken. En je kunt het al doen vanaf een jaar of 8.


Je kunt op veel plekken lessen of clinics volgen, bijvoorbeeld bij een buitensportcentrum of handboogvereniging. Daar leer je de basistechnieken en kun je oefenen op schietschijven. Wie raakt de roos? Als je het onder de knie krijgt, kun je ook parcoursen schieten in het bos. Net alsof je op de prooi jaagt, zoals Robin Hood!




Kano varen

6. Kanovaren: peddelen op het water

Op zoek naar een sportieve en ontspannende gezinsactiviteit op het water? Stap dan eens met z'n allen in een kano! Vooral op een zomerse dag is het heerlijk om lekker te peddelen door de natuur. Je kunt je spierballen trainen, genieten van de omgeving en ondertussen bijkletsen. Qualitytime in de buitenlucht!


Kanovaren kun je doen op allerlei wateren, zoals plassen, meren, rivieren en kanalen. Op veel plekken kun je kano's huren voor een paar uur of een dag. Er zijn speciale gezinsvriendelijke routes, bijvoorbeeld met leuke stops onderweg. Neem wel wat te eten en drinken mee, en zwemvesten voor de kleintjes. Misschien spot je onderweg nog leuke dieren!


Skeeleren: steppen op wieltjes

7. Skeeleren: steppen op wieltjes

Hebben jij en je kinderen zin om lekker te cruisen op wieltjes? Trek dan de stoere skeelers aan en zoef samen over het asfalt! Skeeleren is een snelle en dynamische sport die je overal kunt doen. Op straat, op een fietspad of in het park. Laat die skatebaan maar komen!


Het is even oefenen met je evenwicht, remmen en bochten maken. Maar als je het eenmaal door hebt, kun je heerlijk rondjes rijden. Bescherming is wel belangrijk hoor, dus draag knie-, pols- en elleboogbeschermers. En een helm natuurlijk. Veiligheid voor alles! Maak er een leuk uitje van en skate samen naar een ijsje als beloning.


Wandklimmen

8. Wandklimmen: de uitdaging van de muur

Is jouw gezin wel in voor een sportieve uitdaging? Ga dan eens wandklimmen! Dit is een spannende buitensport die je kracht, lenigheid en doorzettingsvermogen op de proef stelt. En geen paniek, je zit veilig vast aan een touw! Samen de top bereiken geeft een kick en boost je zelfvertrouwen.


Je kunt wandklimmen op een klimwand buiten bij een klimhal. Daar zijn routes in verschillende moeilijkheidsgraden, aangegeven met kleuren. Op die gekleurde grepen moet je dan omhoog zien te komen. De kinderen zullen trots zijn als ze een uitdagende route geklommen hebben! Maak mooie actiefoto's als aandenken.



Meer dan genoeg om te doen!

Zie je, er zijn genoeg leuke buitensporten om samen met je kinderen te doen! Hopelijk heb ik je op ideeën gebracht om er vaker op uit te trekken met het gezin. Bewegen in de natuur is gezond en gezellig. Laat die schermen maar even links liggen en ga die frisse buitenlucht in! Geniet, daag elkaar uit en maak mooie herinneringen samen. Veel buitenplezier!


Welke buitensport ga jij binnenkort met je gezin uitproberen? Laat het me weten in de comments op de socials! Ik ben benieuwd naar jullie sportieve avonturen!



Advertenties