Beter omgaan met de zomertijd

Beter omgaan met de zomertijd

TEKST Roos de Jager

BEELD Artem Podrez

PUBLICATIE 24-03-2025 | 00:00

5 tips om beter om te gaan met de zomertijd

Elk voorjaar zetten we de klok een uur vooruit voor de zomertijd. Hoewel dit bedoeld is om optimaal gebruik te maken van het daglicht, kan het ook zorgen voor een verstoord slaapritme en een verminderde concentratie. Heb jij moeite met de omschakeling? Met deze vijf tips kun je je beter aanpassen aan de zomertijd.


1. Pas je slaapschema geleidelijk aan

In plaats van abrupt een uur eerder naar bed te gaan, kun je dit beter geleidelijk doen. Begin een paar dagen van tevoren met 15 minuten eerder slapen en opstaan. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan de verandering.


2. Ga naar buiten in het daglicht

Daglicht helpt je biologische klok zich aan te passen. Probeer in de ochtend of vroege middag een wandeling te maken of buiten te zitten. Dit helpt je lichaam sneller te wennen aan het nieuwe ritme.


3. Beperk schermtijd in de avond

Blauw licht van schermen kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Probeer in de avond minder op je telefoon, tablet of laptop te kijken en kies bijvoorbeeld voor een boek of ontspannende muziek.


4. Houd een vast ritme aan

Een regelmatig slaapritme helpt je lichaam sneller te herstellen van de tijdsverandering. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, ook in het weekend.


5. Vermijd cafeïne en alcohol in de avond

Cafeïne en alcohol kunnen je slaapkwaliteit beïnvloeden en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer in de avond over te schakelen op cafeïnevrije thee of water om beter te kunnen rusten.


Advertenties