Wonen in een wereld zonder draden

Wonen in een wereld zonder draden

TEKST Ronald Pasi

BEELD Lexcom Mulitimedia

Wonen in een wereld zonder draden

Stel je eens voor: een huis waarin alles draadloos is. Geen wirwar van kabels meer, geen gestuntel met opladers. Klinkt gaaf toch? Maar is zo'n draadloos huis echt zo fantastisch als het lijkt? Laten we samen de voor- en nadelen onder de loep nemen!


De voordelen van een draadloos huis

  1. Geen kabelchaos

Zeg maar dag tegen die vervelende kabelspaghetti! In een draadloos huis zijn al je apparaten verbonden via wifi of bluetooth. Geen gedoe meer met verstrikt geraakte draden of rondslingerende opladers. Fijn voor jou, je jonge kids en de huisdieren. Bovendien staat opgeruimd wel zo netjes, toch?


  1. Flexibele inrichting

Zonder al die kabels ben je natuurlijk ook veel vrijer in het inrichten van je huis. Zet je bank, je bureau of zelfs je tv-meubel precies waar jij  het wilt, zonder rekening te hoeven houden met stopcontacten. Lekker flexibel!


  1. Stijlvol en modern

Geef toe, een huis zonder zichtbare draden oogt gewoon veel strakker en moderner. Het geeft je interieur een cleane, minimalistische uitstraling. Trendy hoor!


De nadelen van een draadloos huis

  • Afhankelijkheid van wifi

Waar er voordelen zijn, zijn er (helaas) vaak ook nadelen. In een draadloos huis ben je bijvoorbeeld volledig afhankelijk van een stabiele wifiverbinding. Valt je netwerk uit? Dan zit je mooi zonder stroom of internet. Niet echt handig als je net een belangrijke deadline hebt...


  • Hogere kosten

Draadloze technologie is betaalbaarder geworden, maar anno 2024 toch nog vaak een stuk duurder dan bekabelde alternatieven. Voor een volledig draadloos huis moet je dus flink in de buidel tasten. Misschien toch maar even doorsparen?


  • Mogelijke gezondheidsrisico's

Dit is zo'n discutabelpunt die wij op de redactie toch nog altijd wel serieus nemen. Er is namelijk nog altijd veel onduidelijkheid over de lange termijn effecten van draadloze straling op onze gezondheid. Sommige studies suggereren een verband met bepaalde gezondheidsproblemen. Andere studies beweren weer dat er geen verband te vinden is. Kortom: Iets om over na te denken...

En kabel- en draadloze inrichting

Is een draadloos huis de toekomst?

Of we het nu willen of niet, de wereld om ons heen wordt steeds draadlozer. Maar betekent dit dat we binnenkort allemaal in volledig draadloze huizen wonen? Dat valt nog te bezien.


"Draadloze technologie zal zeker een grote rol blijven spelen, maar ik verwacht dat we voorlopig nog niet volledig afscheid nemen van kabels. Voor sommige toepassingen blijft bekabeling gewoon praktischer en betrouwbaarder." - Techexpert Sanne Jansen

Daarnaast zijn we ook gewoonte dieren hè? Het duurt vaak jaren en jaren voordat een verandering van dit kaliber volledig bij de consument geïntegreerd is. Wel zijn wij van mening dat over een jaar of 50 bekabeld apparatuur niet meer de boventoon voert in de gemiddelde Nederlandse huiskamer.

Duurzaamheid: Een gemengd beeld

En hoe zit het met de duurzaamheid van een draadloos huis? Daar zijn de meningen over verdeeld. Aan de ene kant is draadloos apparatuur beter voor het milieu. Simpelweg doordat er minder materialen nodig zijn voor de bekabeling. De kabelfabriek kan dus sluiten. Bovendien zijn kabels nagenoeg altijd voorzien van een plastic omhulsel. Helemaal prima als dat niet meer geproduceerd hoeft te worden.

Aan de andere kant verbruiken draadloze apparaten vaak meer stroom. Het signaal moet namelijk onder alle omstandigheden optimaal blijven. Ook als deze verstoord wordt. Je kunt het een beetje vergelijken met rijden met cruise control aan, terwijl je een berg op rijdt. De motor moet harder werken om de zelfde snelheid vast te houden. 
Het gevolg: De motor vraagt meer energie en de levensduur van de motor wordt iets verkort.

Wat bij jou past is de beste keus!

Onze conclusie: Een huis zonder draden heeft zeker z'n charmes, maar er kleven dus ook wel wat nadelen aan. Of het iets voor jou is, hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Wij zeggen: Kies lekker wat bij je past en waar jij je prettig bij voelt. 
Uiteindelijk moet jouw huis vooral een fijne plek zijn voor jou!

Mocht je trouwens een woning hebben die al lekker draadloos is en wil je dat met onze lezers delen, ontvangen wij heel graag jouw foto's op onze socials!


Advertenties