Veilig zwemmen met je kinderen

Veilig zwemmen met je kinderen

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Annelies Limmen

Veilig zwemmen met je kinderen!

ZOMERVAKANTIEEEEEE! Lekker naar de camping of heerlijk een dagje naar het strand. Heel veel pret op de glijbaan en lekker grote zandkastelen bouwen. En natuurlijk afkoelen in het water. Met een grote plons spring je zo het water in. Zwemmen is een fantastische activiteit voor het hele gezin! Wij kennen eigenlijk geen kind wat het niet leuk vindt. Kinderen zijn doorgaans gek op water, maar daarom is het vooral bij deze groep heel belangrijk om de veiligheid voorop te stellen. Als ouder wil je natuurlijk dat jouw kleintjes zo veel mogelijk plezier beleven in het water, maar ook dat ze beschermd zijn tegen de gevaren die ermee gepaard gaan. In dit artikel duiken we in de wereld van veilig zwemmen met kinderen en geven we antwoord op veelgestelde vragen. Welke hulpmiddelen zijn het beste? Waar moet je op letten? Lees snel verder en maak je klaar voor een zorgeloos veel zwemplezier met het hele gezin!


Het belang van zwemveiligheid

Voordat we ingaan op de verschillende zwemhulpmiddelen, willen we toch even benadrukken dat het echt goed is om stil te staan bij het belang van zwemveiligheid. Verdrinken behoort helaas nog altijd tot de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge kinderen. Absoluut cruciaal dus om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zelfs als je kind al zwemlessen heeft gevolgd blijft het van essentieel belang om toezicht te houden. Wees altijd in de buurt en houd je ogen gericht op je zwemmende kinderen. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje!

Zwembandjes zijn veilig, maar er zijn betere alternatieven

Zwembandjes: De klassieke keuze

Zwembandjes zijn al jaren een populaire keuze onder ouders. Ze zijn makkelijk in gebruik, goedkoop en bieden een gevoel van veiligheid. Toch zijn er enkele nadelen aan verbonden. Zwembandjes kunnen afglijden of leeglopen, waardoor je kind alsnog kopje onder kan gaan. Bovendien geven ze een vals gevoel van veiligheid en belemmeren ze de natuurlijke bewegingsvrijheid in het water. Als je toch voor zwembandjes kiest, zorg er dan voor dat ze goed passen en check of je een variant kunt vinden waar meerdere luchtkamers en meerdere ventielen dus opzitten. Als er dan één lek raakt, is er nog altijd drijfvermogen. 


Zwemvesten: Een veiliger alternatief

Een zwemvest is een veiliger alternatief voor zwembandjes. Deze vesten zijn ontworpen om het hoofd boven water te houden en bieden meer stabiliteit in het water. Let bij de aanschaf op het juiste gewicht en zorg ervoor dat het vest goed aansluit. Een zwemvest is vooral geschikt voor kinderen die al wat meer ervaring hebben met zwemmen, maar nog niet helemaal zelfstandig kunnen drijven. Houd er rekening mee dat ook met een zwemvest toezicht houden noodzakelijk blijft!

Kind met zwemvest

De Puddle Jumper: Het beste van beide werelden?

De Puddle Jumper is een relatief nieuw zwemhulpmiddel dat de voordelen van zwembandjes en een zwemvest combineert. Het bestaat uit een vest met daaraan bevestigde drijvers voor de armen. Hierdoor blijft het hoofd boven water en hebben kinderen toch enige bewegingsvrijheid. Puddle Jumpers zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar en met een gewicht van 15 tot 30 kilo. Ze zijn verkrijgbaar in vrolijke designs en bieden een goede balans tussen veiligheid en comfort.


Tips voor veilig zwemmen met kinderen

Naast het gebruik van zwemhulpmiddelen zijn er nog meer manieren om de zwemveiligheid van je kinderen te vergroten:

- Hoewel in de praktijk niet altijd makkelijk: Zorg voor constant toezicht. Zelfs als er een badmeester aanwezig is

- Houd zeker je jonge kinderen altijd binnen armbereik

- Leer je kind zo vroeg mogelijk zwemmen en een zwemdiploma haalt

- Spreek duidelijke regels af, zoals niet rennen op de kant en niet duiken in ondiep water. Leg gelijk uit waarom. Vaak snapt een kind het dan beter.

- Wees beducht op onderkoeling door je kind een UV-werend shirt te laten dragen. Dergelijke shirts zijn belangrijk, maar houd er rekening mee als het niet heel warm is

- Gebruik bij voorkeur een zwemluier voor baby's en peuters. Deze zuigen zich namelijk niet helemaal vol met water, wat weer zorgt voor extra gewicht


Plezier staat voorop!

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en hulpmiddelen is zwemmen simpelweg een fantastische en veilige bezigheid zijn voor het hele gezin. En of je nu kiest voor zwembandjes, een zwemvest of voor de Puddle Jumper: Zorg er altijd voor dat je alert blijft en samen met je kinderen geniet van het water. En vergeet niet genoeg foto's te maken want aan zo'n gezellig uitje wil je nog heel lang mooie herinneringen houden. 

Heb jij nog tips voor veilig zwemmen met kinderen? Laat het ons weten in de comments op onze socials! Samen zorgen we ervoor dat iedereen zorgeloos kan genieten van een verfrissende duik.




Advertenties