Tips voor een stralend en gezond gebit

Tips voor een stralend en gezond gebit

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Ilse Bruggink | Pexels

Je tanden: De sleutel tot een gezond lichaam en geest

Hé lieve favorites! Vandaag wil ik het met jullie hebben over een onderwerp dat misschien niet altijd bovenaan je prioriteitenlijstje staat, maar wel ontzettend belangrijk is: je tanden! Ja, die parels in je mond verdienen meer aandacht dan je misschien denkt. Niet alleen voor een stralende glimlach, maar ook voor je algehele gezondheid en welzijn. Dus, laten we eens induiken in de wondere wereld van tandverzorging!


Wist je dat...?

Voordat we de praktische kant op gaan, wil ik jullie eerst een paar interessante weetjes meegeven. Wist je dat de zenuwen van je tanden en kiezen rechtstreeks verbonden zijn met je hersenen? Dat verklaart misschien waarom een pijnlijke kies soms voelt alsof je hele hoofd op ontploffen staat! Maar wist je ook dat de slijmvliezen in je mond ontzettend goed zijn in het opnemen van voedingsstoffen en supplementen? Dat betekent dat je via je mond heel effectief goede stoffen aan je lichaam kunt toevoegen.


En dan hebben we nog de bekende uitdrukking 'op je tandvlees lopen'. Dat is niet zomaar een gezegde, hoor! Stress heeft daadwerkelijk invloed op je tanden, kiezen en kaakspieren. Dus de volgende keer dat je merkt dat je je kaken op elkaar aan het klemmen bent, is het tijd om even te ontspannen en die stress los te laten. Je tanden (en je hele lijf) zullen je dankbaar zijn!

Mijn tandverzorgingsroutine - My Daily Favorite

Mijn tandverzorgingsroutine

Oké, genoeg feitjes voor nu. Laten we eens kijken naar wat praktische tips voor een gezonde mond. Ik zal jullie vertellen wat ik zoal doe om mijn tanden in topconditie te houden.


Tandpasta

Allereerst: tandpasta. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kies zelf voor een fluorvrije tandpasta, zoals die van Weleda, Urtekam of The Elite Home. Nu hoor ik jullie denken: "Maar is fluor niet juist goed voor je tanden?" Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik raad je aan om je eigen onderzoek te doen en te kiezen waar jij je goed bij voelt.


De reden dat ik voor fluorvrij ga, is omdat de slijmvliezen in je mond niet alleen goede stoffen opnemen, maar ook slechte. En ik wil liever geen onnodige chemicaliën binnenkrijgen via mijn tandpasta. Natuurlijk is het dan wel extra belangrijk om goed te poetsen, niet te veel frisdrank te drinken en snoep te beperken. Als je gevoelig bent voor gaatjes of echt een zoetekauw bent, kun je eventueel afwisselen tussen fluorvrije en fluortandpasta.


Oilpulling

Mijn volgende geheime wapen: oilpulling! Elke ochtend neem ik een lepel(tje) kokosolie in mijn mond en 'spoel' ik hier zo'n 15 à 20 minuten mee. Geen zorgen, je hoeft er niet de hele tijd bij stil te staan. Ik doe het gewoon tijdens het douchen, aankleden en opmaken. Even wennen aan het gevoel in het begin, maar het is het zo waard!


Kokosolie heeft namelijk een antibacteriële werking en helpt ontstekingen in je mond en keel te voorkomen. Bovendien zorgt het voor wittere tanden. Geloof me, na het oilpullen voelen je tanden echt super schoon aan. Ik gebruik dit in plaats van gewoon mondwater en zou niet meer zonder willen.


Tongschrapen

Last but not least: tongschrapen. Met een tongschraper (of gewoon een lepel) schraap ik een paar keer over mijn tong, totdat er geen witte aanslag meer te zien is. Dit doe ik vóór het tandenpoetsen. Het verwijdert bacteriën en afvalstoffen (in de Ayurveda ook wel 'ama' genoemd) en zorgt voor een frissere adem.


Maar wist je dat tongschrapen ook je organen stimuleert? Het is als een soort wake-up call voor je hele lichaam in de ochtend. In het begin is het misschien even wennen, maar ik merk echt verschil als ik het een tijdje niet doe. Het voelt gewoon niet compleet zonder!

Tanpasta zonder fluor is beter -  - My Daily Favorite

Jouw tandverzorgingsavontuur

Zo, dat was een flinke lading informatie! Maar ik hoop dat jullie er iets aan hebben en misschien wel geïnspireerd zijn om je eigen tandverzorgingsroutine eens onder de loep te nemen. Het hoeft niet meteen perfect, kleine stapjes zijn al geweldig.


Dus vertel eens: Hoe zorg jij voor je tanden? Heb je weleens iets nieuws uitgeprobeerd, zoals oilpulling of tongschrapen? Of heb je misschien je eigen unieke trucjes? Deel ze vooral in de comments, want samen weten we meer dan alleen!


En vergeet niet: een gezonde glimlach is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor je algehele welzijn. Dus geef die parels in je mond de liefde en aandacht die ze verdienen. Je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken, van binnen en van buiten.


Tot de volgende keer healthy favorites! Blijf stralen en glimlachen, maar vergeet niet af en toe ook even te ontspannen. Want zoals we nu weten: stress is funest voor je tanden (en de rest van je lijf).

Advertenties