The Great Escaper

The Great Escaper

TEKST Roos de Jager

BEELD The Great Escaper - Still

The Great Escaper

Stel je eens voor, je bent 89 jaar oud en woont in een verzorgingstehuis. Je voelt dat de tijd begint te dringen, de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog vervagen langzaam maar zeker. Maar er is één dag die je nooit zult vergeten: D-Day. Het was een dag vol angst, moed en opoffering waarop duizenden jonge mannen hun leven gaven voor onze vrijheid.

Voor Bernard Jordan, of Bernie zoals zijn vrienden hem noemen, is D-Day niet zomaar een herinnering. Het is een dag die hij wil blijven eren en herdenken, zelfs op zijn hoge leeftijd. Maar er is één probleem: Bernie woont in een verzorgingstehuis dat hem tegenhoudt om naar Normandië te gaan voor de 70e herdenkingsdag van D-Day.

Maar Bernie laat zich niet zo makkelijk tegenhouden. Met zijn vindingrijkheid en vastberadenheid smeedt hij een plan om uit het verzorgingstehuis te ontsnappen en naar Normandië af te reizen. Hij weet dat dit avontuur riskant kan zijn, maar hij voelt dat het belangrijk is om zijn kameraden van destijds te eren.


Inspirerende film

En zo begint The Great Escaper! Deze inspirerende film vertelt het waargebeurde verhaal van Bernie's ontsnapping uit het verzorgingstehuis en zijn avontuurlijke reis naar Normandië. En wie anders dan de legendarische acteur Michael Caine om Bernie te vertolken op het witte doek? Op 90-jarige leeftijd laat Caine zien dat hij nog steeds de sterren van de hemel kan spelen.


Het verhaal gaat echter niet alleen over Bernie's ontsnapping. Het viert ook de blijvende liefde tussen Bernie en zijn vrouw Rene, gespeeld door Glenda Jackson in haar langverwachte comeback. Rene is zijn rots in de branding, die haar man volledig steunt in zijn avontuur, zelfs als ze zich zorgen maakt om zijn veiligheid.


The Great Escaper raakt een gevoelige snaar bij jong en oud. Het herinnert ons eraan dat leeftijd slechts een getal is en dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen. Bernie's vastberadenheid en moed inspireren ons om onze angsten te overwinnen en te doen wat belangrijk voor ons is, zelfs als anderen ons willen tegenhouden.


De kracht van liefde

De film toont ook de kracht van liefde en steun binnen een huwelijk. De 60 jaar lange relatie tussen Bernie en Rene is een voorbeeld van ware partnerschap, waarbij ze elkaar door dik en dun steunen. Hun liefde geeft hen de moed om obstakels te overwinnen en hun dromen waar te maken.


Maar The Great Escaper gaat verder dan alleen maar inspireren. Het brengt ook belangrijke thema's aan het licht, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij veteranen. Door Bernie's reis zien we hoe hij probeert in het reine te komen met zijn blijvende oorlogstrauma en hoe dit invloed heeft op zijn dagelijks leven. Het toont ons het belang van begrip en ondersteuning voor veteranen die nog steeds vechten met de gevolgen van hun diensttijd.


Waargebeurd verhaal

Dit waargebeurde verhaal is niet alleen hartverwarmend, maar ook relevant in onze samenleving. Het herinnert ons eraan om respect en erkenning te tonen aan degenen die hebben gevochten voor onze vrijheid, ongeacht hun leeftijd. Het herinnert ons eraan dat we nooit mogen vergeten wat zij hebben opgeofferd.


Dus ga zitten, pak een bak popcorn en laat je meeslepen door het inspirerende avontuur van Bernie in The Great Escaper. Deze film zal je laten lachen, huilen en nadenken over wat echt belangrijk is in het leven. En wie weet, misschien inspireert het je ook om je eigen dromen na te jagen, hoe oud je ook bent.

Advertenties