The Burial

The Burial

BEELD The Burial - Still

The Burial

In het rechtbankdrama "The Burial" zien we hoe een begrafenisondernemer en een flamboyante advocaat de handen ineenslaan om het op te nemen tegen een kwaadaardig bedrijf. Wat deze film onderscheidt van de rest, is dat het niet de typische witte held is die de hoofdrol speelt, maar een zwarte held die schittert in deze op waarheid gebaseerde vertelling.

Waargebeurd verhaal

"The Burial" is geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van ondernemer Jeremiah Joseph O’Keefe, die in de jaren negentig het machtige Loewen Funeral Group voor de rechter daagde. Het verhaal begint wanneer de sobere, bejaarde begrafenisondernemer, meesterlijk vertolkt door Tommy Lee Jones, valselijk wordt beschuldigd en zijn bedrijf dreigt te verliezen. In zijn zoektocht naar gerechtigheid roept hij de hulp in van de excentrieke maar uiterst succesvolle advocaat Willie J. Gary, gespeeld door Jamie Foxx. Hoewel het David tegen Goliath-verhaal niet nieuw is in de wereld van rechtbankdrama's, valt "The Burial" op door de prominente rol van een zwarte advocaat.

De film biedt een verfrissende kijk op een vaak herhaald thema. In vergelijkbare films zoals "A Time to Kill" en "To Kill a Mockingbird" zien we vaak een witte held die de hoofdrol speelt en een gemeenschap redt, maar hier worden de rollen omgedraaid.

Jamie Foxx

De gehele cast van "The Burial" levert uitstekend werk, maar het is vooral Jamie Foxx die de show steelt. Zijn uitbundige vertolking is een genot om naar te kijken, maar hij schittert ook in momenten van subtiele nuance en tederheid. Wanneer zijn personage, de coole Willie, halverwege de film een grote fout maakt, wordt de geloofwaardigheid van zijn kwetsbare overleg met zijn vrouw benadrukt. Ook het duivelse geflirt met zijn tegenstander, een gehaaide advocate met een Harvard-diploma, voegt extra dimensie toe aan het verhaal.

Tussen de soms voorspelbare plotwendingen door blijft het warme hart van de film constant kloppen. Regisseur en coscenarist Maggie Betts legt de nadruk op de vriendschap tussen O’Keefe en Gary, eerder dan op de systematische onderdrukking die ze ervaren. Wat de uitkomst van de zaak ook moge zijn, de vriendschap tussen deze twee uitersten gaat dieper dan de zakken van de zielloze corporatie die hun gemeenschappen bedreigt. "The Burial" dient als een manifest tegen polarisatie en illustreert dat respect en zelfs broederschap kunnen ontstaan tussen tegenpolen, zolang alle pijlen gericht zijn op de juiste vijand.

De cast

Met een indrukwekkende cast, waaronder Jamie Foxx, Tommy Lee Jones, Jurnee Smollett, Mamoudou Athie, Pamela Reed, Alan Ruck en Bill Camp, biedt "The Burial" een boeiende kijk op gerechtigheid, vriendschap en de kracht van samenwerking. Foxx en Jones schitteren in hun rollen en tillen het genre van het rechtbankdrama naar een nieuw niveau. Deze film bewijst dat het tijd is voor meer diversiteit in de wereld van cinema, en dat rechtvaardigheid geen kleur kent.

Advertenties