Seven seconds

Seven seconds

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Netflix

Tragisch ongeluk in New Jersey onthult diepe raciale spanningen en politiecorruptie

Stel je voor: je bent een jonge, undercover narcotica-agent en rijdt per ongeluk een tiener dood in een park in New Jersey. Een verschrikkelijk ongeluk met verstrekkende gevolgen, zeker als je bedenkt dat de agent blank is en de tiener zwart was. Wat nu?


Zijn politie-collega's zijn er duidelijk over: dit moet nu meteen in de doofpot. Een cover-up, zodat niemand erachter komt. Maar de agent spartelt tegen. "Het was een ongeluk!" roept hij wanhopig. Zijn baas is echter onverbiddelijk. "Een blanke smeris en een zwarte jongen?" foetert hij. "Kijk je het nieuws niet? Er zijn geen ongelukken meer!"


Regina King schittert als moeder van het slachtoffer

In deze prachtige, actuele serie speelt de onvolprezen actrice Regina King, bekend van de ook al briljante serie Southland, de moeder van de omgekomen tiener. Met een breed emotioneel register weet ze de pijn, woede en machteloosheid van een rouwende moeder invoelbaar te maken. Haar personage vormt het kloppend hart van de serie.


Meer dan een familiedrama

Maar Seven Seconds is meer dan een aangrijpend familiedrama. Het is ook een strakke politieserie met elementen die doen denken aan toppers als The Sopranos en The Wire. De corruptie binnen het politiekorps blijkt wijdverbreid en zit diepgeworteld. De twijfels over loyaliteit en broederschap tussen de agenten zorgen voor hoogspanning.


Genuanceerde blik op raciale spanningen

Bijzonder knap is hoe de serie de raciale kwestie met grote nuance behandelt. Het toont hoe diep de wonden van racisme en ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving zitten. Seven Seconds is daarmee niet alleen een meeslepend drama, maar ook een urgente en noodzakelijke spiegel voor onze tijd.

Seven Seconds is een serie die een breed publiek aanspreekt, van liefhebbers van spannende politieseries tot kijkers die houden van emotioneel drama met een maatschappelijke boodschap. Mis het niet!


Advertenties