Poverty Play

Poverty Play

TEKST Ferris ter Meer

BEELD All Stars & Balenciaga

Poverty Play

My Daily Favorite van Fashion Thursday is vooral de discussie rondom een fenomeen die we al een tijdje steeds terug zien keren op de redactie: Poverty Play. Deze modetrend is namelijk al een forse tijd bezig aan een opmars. Het idee achter deze trend is dat je je kleedt alsof je geen geld hebt, met versleten kledingstukken en een nonchalante uitstraling. Maar daarin zit het 'm wat ons betreft nou juist: Is het oké om armoede als fashion te gebruiken? En is het een fashion statement of gewoon een modegril. 


Internationale trend

Vooral in grote steden zoals Berlijn, Londen, maar ook in Amsterdam zie je steeds vaker mensen rondlopen in versleten shirts, kapotte schoenen en met vlekken in hun broeken. Deze trend lijkt vooral populair te zijn onder jongeren die graag willen laten zien dat ze zich niets aantrekken van wat anderen van hen denken. Waar hebben we dit trouwens eerder gezien? Ik als bijna boomer (volgens de jonkies hier op de redactie) heb dit ook meegemaakt in de jaren 90. En in de hippietijd was het natuurlijk ook een must om vooral te laten zien dat je niks met de wereld te maken had. Wat dat betreft niks nieuws dus, maar wel in een tot dusver redelijk vergaande vorm.


De oorsprong

Waar komt deze trend eigenlijk vandaan? Een mogelijke oorzaak is de invloed van beroemdheden zoals Kim Kardashian, die meerdere keren fotoshoots heeft gedaan in woningen waar ze zelf niet woont, maar die er uitzien als arbeiderswoningen. Dit soort acties kunnen het idee geven dat armoede trendy is.
Maar ook haar ex-man heeft notabene al in 2018 (!!) een collectie schoenen gemaakt, waarvan er een aantal alles weg hebben van een paar lelijke laarzen die je opgevist zou kunnen hebben uit de bakken van Humana of het Leger des Heils. 

Toch spelen vandaag de dag ook grote modemerken in op deze trend. Steeds vaker zie je collecties met kledingstukken die eruitzien alsof ze versleten zijn. Denk aan jeans met gaten erin of shirts met opzettelijke vlekken. Deze items worden vaak verkocht voor hoge prijzen, terwijl mensen die daadwerkelijk in armoede leven vaak geen keuze hebben om dergelijke kleding te dragen.


Kritiek

Er is veel kritiek op het feit dat armoede wordt geromantiseerd en dat mensen die daadwerkelijk in armoede leven hierdoor worden gestigmatiseerd. Het is belangrijk om te beseffen dat armoede geen keuze is en dat het niet iets is om trendy of hip te vinden. 
Om een beter beeld te krijgen van deze modetrend, heeft My Daily Favorite gesproken met zowel een stylist als een dakloze man. De stylist geeft aan dat de trend vooral draait om het maken van een statement en het breken met traditionele normen binnen de mode-industrie. Hij benadrukt echter ook dat het belangrijk is om bewust te zijn van de impact die deze trend kan hebben op mensen die daadwerkelijk in armoede leven.

De dakloze man geeft aan dat hij zich gekwetst voelt door deze trend. Voor hem is armoede geen keuze, maar een dagelijkse realiteit waar hij mee moet leven. Hij vindt het moeilijk te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen om eruit te zien alsof ze in armoede leven, terwijl zij zelf nooit echt hebben ervaren hoe het is om niets te hebben.


Do or don't?

Het is belangrijk om kritisch na te denken over trends zoals poverty play en je af te vragen wat voor boodschap je hiermee uitdraagt. Is het alleen maar een manier om aandacht te trekken of draag je bij aan de romantiek rondom armoede? Het kan verfrissend zijn om out-of-the-box te denken als het gaat om mode, maar laten we niet vergeten dat er echte mensen zijn die elke dag moeten vechten tegen armoede.

Dus de volgende keer dat je overweegt om dat versleten shirt te kopen of die kapotte schoenen aan te trekken, bedenk dan goed wat voor boodschap je hiermee uitdraagt. Mode is leuk, maar laten we niet vergeten om respectvol te zijn naar degenen die daadwerkelijk in armoede leven. 

Advertenties