Polka dots zijn terug

Polka dots zijn terug

TEKST Roos de Jager

BEELD Anna Shvets | Pavel Danilyuk

Polka dots zijn terug!

Heb jij ze al gespot? Die vrolijke, kleurrijke stippen die overal opduiken? Ja hoor, polka dots zijn weer helemaal terug van weggeweest! En dit keer zijn ze nóg leuker en kleurrijker dan je gewend bent. Dus haal die vintage polka dot jurkjes, broeken en vestjes maar uit de kast, want het is tijd om te shinen in stippen.


Een stukje geschiedenis van de polka dot

Maar voordat we induiken in de huidige polka dot trend, nemen we je eerst even mee terug in de tijd. Want wist je dat polka dots al sinds de 19e eeuw furore maken? Oorspronkelijk werden de stippen 'polka' genoemd, naar de razend populaire dans uit die tijd. In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw werden polka dots echt een mode-icoon, gedragen door stijliconen als Minnie Mouse en Shirley Temple. Fun fact: wist je dat Minnie's rode polka dot jurk zelfs in het Museum of Modern Art in New York hangt? Zo beroemd zijn die stippen!


Polka dots anno nu: kleurrijker dan ooit

Tegenwoordig zijn polka dots niet alleen maar zwart-wit meer. Nee, de stippen komen nu in alle kleuren van de regenboog! Van vrolijke pasteltinten tot knallende neonkleuren, alles kan. De modehuizen hebben de polka dot omarmd en we zien de stippen terug in de collecties van grote namen als . Maar ook de high street merken doen vrolijk mee met de trend. Zo scoor je bij Zara, H&M en ASOS de leukste polka dot items.


Combineren maar!

Maar hoe combineer je die polka dots nu op een moderne manier? De truc is om te spelen met verschillende groottes stippen en verschillende kleuren. Combineer bijvoorbeeld een blouse met kleine stippen met een rok met grote stippen. Of ga voor een top met felgekleurde stippen op een witte achtergrond en combineer met een effen broek in een van de kleuren van de stippen. Andere leuke combinaties zijn:


  • Polka dot jurk + sneakers + jeansjack
  • Polka dot blouse + leren broek + hakken
  • Polka dot broek + effen top + blazer


Accessoires met polka dots zijn ook een leuke manier om de trend te dragen zonder er meteen helemaal in te gaan. Denk aan een polka dot sjaal, tas of haarband. Of wat dacht je van polka dot sokken in je sneakers of laarsjes? Cute!


Vintage is modern

Heb je nog vintage polka dot pareltjes in je kast hangen? Lucky you! Want vintage polka dot kleding is nu hipper dan ooit. Van die heerlijke jaren '50 jurkjes met een zwierige rok tot oversized '80s blouses met shoulder pads, alles mag. Vooral vintage polka dot items in onverwachte kleuren zijn nu echt een hit. Denk aan bruin met crème, mosgroen met roze of okergeel met lichtblauw. Mix en match die vintage items met moderne basics voor een speelse look.


Polka dots voor iedereen

Het mooie van de polka dot trend is dat 'ie geschikt is voor alle leeftijden en stijlen. Of je nu een stoere punk bent of een lieflijke bohemienne, met polka dots zit je altijd goed. Bovendien staan stippen eigenlijk iedereen goed, ongeacht je figuur of huidskleuren. Polka dots stralen vrolijkheid en speelsheid uit en fleuren elke outfit instant op.


Dus waar wacht je nog op? Hop in die stippen en doe mee met dé trend van het moment! Wedden dat je spontaan begint te swingen als je die polka dots aantrekt? Veel plezier en laat die stippen maar shinen!

Advertenties