Plafond mee verven in de kleur van de muur

Plafond mee verven in de kleur van de muur

TEKST Roos de Jager

BEELD VT Wonen

Plafond mee verven in de kleur van de muur

Ben je je interieur een beetje zat en toe aan verandering? Misschien heb je al eens overwogen om het plafond mee te verven in de kleur van de muur. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? In deze blogpost duiken we in de wereld van plafonds verven en ontdekken we of deze trend de moeite waard is.


De trend van plafonds verven

De laatste jaren zien we steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om het plafond in dezelfde kleur te verven als de muren. Het is een trend die overgewaaid is uit de VS en nu ook in Nederland steeds populairder wordt. Maar waarom eigenlijk?


Nou, het idee erachter is dat je door het plafond mee te verven in de kleur van de muur, je een ruimtelijk effect creëert. Het lijkt alsof de muren doorlopen in het plafond, waardoor de kamer groter en ruimer oogt. Daarnaast geeft het ook een luxe en stijlvolle uitstraling aan je interieur.


Voordelen van een plafond in de kleur van de muur

Oké, dus het ziet er mooi uit en het geeft je kamer een ruimtelijk effect. Maar zijn er nog meer voordelen aan het verven van je plafond in de kleur van de muur? Jazeker!


  • Eenheid in je interieur: Door het plafond mee te verven, creëer je een eenheid in je interieur. Het geheel oogt rustig en samenhangend.
  • Imperfecties verdoezelen: Heb je een plafond met scheuren of andere oneffenheden? Door het te verven in dezelfde kleur als de muur, vallen deze imperfecties minder op.
  • Makkelijk te combineren: Een plafond in de kleur van de muur is makkelijk te combineren met andere kleuren en interieurstijlen. Je kunt spelen met accessoires en meubels zonder dat het geheel te druk wordt.


Welke verf gebruik je voor het plafond?

Als je besluit om je plafond te gaan verven, is het belangrijk dat je de juiste verf gebruikt. Je wilt tenslotte niet dat je net geverfde plafond na een paar maanden alweer begint te bladderen of verkleuren.


Kies daarom voor een hoogwaardige muurverf die geschikt is voor plafonds. Let er ook op dat de verf goed dekkend is, zodat je niet te vaak hoeft over te schilderen. Een matte of zijdeglans afwerking is het mooist voor een plafond.


Tip: Gebruik altijd een primer voordat je het plafond gaat verven. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een mooier eindresultaat.


Is elke kleur geschikt voor het plafond?

In principe kun je elke kleur gebruiken voor het plafond, zolang deze maar past bij de rest van je interieur. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:


  • Donkere kleuren: Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner en benauwder laten ogen. Kies daarom alleen voor een donkere kleur op het plafond als je kamer groot genoeg is en voldoende lichtinval heeft.
  • Felle kleuren: Fel gekleurde plafonds kunnen overweldigend zijn en onrustig ogen. Als je toch voor een felle kleur wilt gaan, kies dan voor een accentmuur en houd de rest van de muren en het plafond neutraal.
  • Lichte kleuren: Lichte kleuren zoals wit, crème en pasteltinten zijn altijd een goede keuze voor het plafond. Ze maken een ruimte licht, fris en ruimtelijk.


Conclusie: plafond verven in de kleur van de muur, doen of niet?

Het antwoord op de vraag of je het plafond moet meeverven in de kleur van de muur is: het kan, maar het hoeft niet. Het is vooral een kwestie van smaak en wat past bij jouw interieur.


Als je op zoek bent naar een manier om je interieur een nieuwe, frisse uitstraling te geven, dan is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. Maar hou wel rekening met de grootte en lichtinval van de kamer en kies een kleur die past bij de rest van je interieur. En als je er toch voor gaat, gebruik dan de juiste verf en vergeet de primer niet. Dan kan er eigenlijk weinig misgaan.


Overschilderen kan altijd nog

Pak die kwast en ga aan de slag! En als het tegenvalt, kun je altijd nog een likje witte verf eroverheen doen 😉

Heb jij je plafond al eens geverfd in de kleur van de muur? Laat het ons weten in de comments op onze socials

Advertenties