Najaarsschoonmaak

Najaarsschoonmaak

TEKST Roos de Jager

BEELD ROMAN ODIn

Najaarsschoonmaak

Nou, als je de zomer nog in je bolletje had, wordt ie deze week wel bruut verscheurd. De herfst heeft z'n intrede gedaan en dat is meer dan duidelijk te zien en te voelen.
Maar zoals jullie weten: Wij hier op de redactie zijn echt onwijs dol op alle seizoenen. Natuurlijk is de zon lekker, maar de regen die woest tegen de ramen aanslaat.. 
De bladeren die verkleuren.. Tsjah.. Wij genieten ervan! 

Tijd dus om de zomerspullen op te bergen! Maar voordat je alles in dozen propt en ergens achterin de kast of op zolder stouwt, is het slim om even de tijd te nemen voor een grondige najaarsschoonmaak. Zo begin je opgeruimd en fris aan het nieuwe seizoen en vind je volgend jaar alles makkelijk terug.We geven je dan ook graag wat handige tips!


1. Sorteer en evalueer

Begin met al je zomerspullen bij elkaar te zoeken en kritisch te bekijken. Wat heb je afgelopen zomer veel gedragen en wil je zeker bewaren? Wat is versleten of past niet meer goed en mag weg? Maak verschillende stapels: bewaren, weggeven/verkopen en weggooien. Wees streng voor jezelf - met minder rommel in huis krijg je vanzelf meer rust in je hoofd. Een goede vuistregel is om alles weg te doen wat je al een jaar niet meer gedragen hebt. Wedden dat je daar volgend jaar geen spijt van hebt?


2. Was wat je wilt bewaren

Zomerjurkjes, shorts, badkleding, stranddoeken - geef alles wat in de bewaarstapel belandt eerst even een frisse beurt in de wasmachine. Zo voorkom je nare geurtjes en gele vlekken tijdens de opslag en haal je volgend voorjaar alles weer lekker fris tevoorschijn. Extra tip: doe kwetsbare of donkere kleuren in een waszak om beschadigingen te voorkomen.


3. Sla kleding op de juiste manier op

Om je zomerkleding in optimale conditie te houden, is het belangrijk om het op de juiste manier op te bergen: 

  • Gebruik schone, droge dozen of vacuümzakken en stop er anti-motballen bij tegen ongedierte.
  • Vouw kleding netjes op en stop het niet te propvol in de doos, dan kreukt het minder.
  • Berg kwetsbare stoffen als zijde en flinterdunne materialen het liefst hangend op in een kledingzak.
  • Bewaar op een koele, droge plek uit direct zonlicht om verkleuring tegen te gaan.


4. Maak je schoenen schoon

Voor je je zomerschoenen opbergt, is het de moeite waard ze eerst even goed schoon te maken. Haal vuil en zand eruit, poets leren schoenen op met een verzorgend middel en behandel suède met een speciaal borsteltje en spray. Stop er vervolgens schoenspanners in om de vorm te behouden en bewaar ze in een schoenendoos of -zak, eventueel met een krant erin tegen vocht. Sandalen en slippers kun je het beste aan elkaar knopen of in een los zakje per paar opbergen, zodat je geen losse schoenen overhoudt.

Herfstschoonmaak - My Daily Favorite

5. Reinig strandspeelgoed en kampeerartikelen

Strandspeelgoed, zwembanden, luchtbedden, koelboxen, kampeerstoelen - geef alles een sopje en laat het goed drogen voordat je het voor langere tijd opbergt. Zo voorkom je schimmelvorming en heb je er volgend jaar weer plezier van. Tip: bewaar kleine spulletjes zoals schepjes en vormpjes bij elkaar in een emmer of netje, grote dingen zoals strandstoelen kun je het beste in hoezen doen om ze tegen stof en vuil te beschermen.


6. Berg tuinmeubilair netjes op

Maak je tuinset, parasol en kussens grondig schoon en droog voor je ze opbergt in een schuur of garage. Zo blijven ze mooi en gaan ze langer mee. Eventueel kun je losse kussens en parasolhoes extra beschermen door ze in plastic op te bergen. Vet scharnieren en sloten van opbergboxen in met olie om roestvorming in de winter te voorkomen.


7. Orden je zonnebrand en andere zomerproducten

Check de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème, aftersun en andere zomerproducten. Veel crèmes zijn na 12 maanden na opening niet meer goed. Bewaar alleen de producten die volgend jaar nog bruikbaar zijn en gooi de rest weg. Dat scheelt weer uitzoekwerk voor volgend jaar! Andere handige zomerspullen zoals zonnebrillen en hoedjes kun je het beste bij elkaar in een doos of mandje bewaren, dan vind je ze zo weer terug.


Zo, dat waren mijn tips voor een grondige najaarsschoonmaak waarbij je zomerspullen weer netjes en geordend opgeborgen worden. Het kost even wat tijd en moeite, maar geloof me, volgend voorjaar ben je blij dat je er nu energie in gestoken hebt. Kan jij ook niet wachten om weer met een opgeruimd huis en hoofd aan de herfst te beginnen? Ik wens je veel succes en plezier met opruimen en organiseren. Maak er wat leuks van, zet een muziekje op en beloon jezelf na afloop met iets lekkers. Happy cleaning!


Heb jij nog meer tips voor een goede najaarsschoonmaak of opberghacks voor zomerspullen? Deel ze vooral in de comments, ik ben benieuwd! En vergeet deze post niet te delen met vrienden en familie die ook wel wat hulp kunnen gebruiken bij het opruimen. Tot de volgende blog!


Advertenties