Lunar New Year, ook wel het Chinese Nieuwjaar genoemd, is een belangrijk feest in verschillende Aziatische culturen en markeert het begin van een nieuw jaar volgens de maankalender. Dit betekent dat de datum elk jaar verschilt, maar het is dit jaar begonnen op woensdag 29 januari. Het is een tijd van familie, traditie en het vieren van een nieuw begin. Hoewel het voornamelijk in China wordt gevierd, is het ook een groot feest in andere landen met een significant Chinese gemeenschap, zoals Vietnam, Korea, Singapore en Maleisië.
Waar wordt het gevierd?
Lunar New Year wordt gevierd in een aantal landen in Azië, waaronder:
- China Het wordt daar het Chinese Nieuwjaar genoemd en is de grootste en meest belangrijke feestdag in het land. Het duurt meestal 15 dagen, met als hoogtepunt de Lantaarnfestival op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
- Vietnam Hier wordt het Tết genoemd, en het is een van de belangrijkste feesten van het jaar. Tết markeert ook het begin van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Het heeft veel gelijkenissen met het Chinese Nieuwjaar, maar met enkele unieke tradities, zoals het brengen van offers aan voorouders.
Korea Het Seollal is het Koreaanse Nieuwjaar en wordt op dezelfde manier gevierd als Lunar New Year, met familie, traditionele kleding (hanbok), en speciale maaltijden zoals tteokguk (rijstwafel soep). In Korea duurt de festiviteit meestal drie dagen.
- Singapore Lunar New Year is ook een grote gebeurtenis in Singapore, met straatparades, markten en vuurwerk. In Singapore zijn de festiviteiten vooral bekend door de Chinatown die prachtig wordt versierd met lantaarns en markten vol lekkernijen en geschenken.
- Maleisië In Maleisië is Chinese Nieuwjaar ook een belangrijke viering, met familieherenigingen en traditionele lekkernijen. Het wordt vaak gevierd met indrukwekkende leeuwendansen en vuurwerk.
- Andere landen met grote Chinese gemeenschappen Ook in landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk wordt Lunar New Year vaak gevierd, vooral in steden met veel mensen van Chinese, Vietnamese, of Koreaanse afkomst. In steden zoals San Francisco, New York, Sydney, en London zijn er grote straatparades en festivals.
Ook in onze hoofdstad vieren ze het Chinees Nieuwjaar. In de binnenstad wordt drie dagen lang gefeest ter gelegenheid van het Jaar van de Slang. Op 28 januari begint het feest bij restaurant Majestic op de Dam, waarna op 29 januari de ontwakingsceremonie van een nieuwe leeuw in de Boeddhistische Tempel plaatsvindt, gevolgd door een spectaculaire leeuwendans. Op 1 februari kun je meedoen met een optocht, die eindigt in een groot feest op het Leidseplein.
Tradities en symboliek
- Reünie en Familie Het is een tijd voor familie en het vieren van het samenzijn. Veel mensen reizen terug naar hun geboortestad of -dorp om samen met hun ouders, grootouders en andere familieleden het nieuwe jaar te vieren.
- Rode Enveloppen (Hongbao) In China en andere landen krijgen kinderen en jongere familieleden vaak rode enveloppen (hongbao) met geld erin. Het rode kleur symboliseert geluk en welvaart.
- Vuurwerk en Lantaarns Vuurwerk wordt afgevuurd om boze geesten af te weren en geluk te brengen. Lantaarns zijn een belangrijk onderdeel van de festiviteiten, vooral op de 15e dag van het feest, het Lantaarnfestival.
- Feestmaaltijden en Traditionele Gerechten Elke cultuur heeft zijn eigen typische gerechten voor het nieuwe jaar, vaak met symbolische betekenis. Bijvoorbeeld, in China worden dumplings gegeten voor welvaart, en in Vietnam is bánh chưng een traditioneel rijstgebak dat symbool staat voor de aarde.
Lunar New Year is een rijke culturele viering die in veel landen wordt gevierd, met de nadruk op familie, traditie en het verwelkomen van een nieuw begin. Het feest brengt mensen samen en is gevuld met kleur, symboliek en plezierige gewoonten die het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar verwelkomen.