Kwaku Summer Festival

 Kwaku Summer Festival

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Les Adu

Kwaku Summer Festival

Okay, eerlijk.. We hebben nog niet die zomer met die lange zwoele avonden dat we massaal op de terrasjes zitten of in het park liggen. Maar toch zijn de tropische temperaturen vanuit Amersfoort eindelijk overgewaaid naar Amsterdam en dan wel naar het zuidoost gedeelte van de stad: Het Kwaku Summer Festival staat op het punt van beginnen! Want zeg nou zelf, de zomer start pas echt als Kwaku haar toegangspoorten weer opent! Dit leuke, lieve, lekkere en iconische evenement is al decennialang een begrip en trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Als je nog niet geweest bent is het nu ook jouw beurt! 
Maar laten we eerst even snel duiken in de geschiedenis van Kwaku.

Van voetbaltoernooi tot mega-evenement

We gaan even terug naar het jaar 1975. Een groepje vrienden, waaronder Chas Warning, Roy Groenberg (alias Kaikusi), Guno Bakboord en Emile Esajas, besluit een voetbaltoernooi te organiseren tussen de hoogbouw van de Bijlmermeer. Het idee: de jeugd die niet op vakantie kon een leuke zomer bezorgen. En zo geschiedde. Het toernooi, dat al snel de naam 'Kwakoe' kreeg, werd een groot succes.


Het nieuws over Kwakoe verspreidde zich als een lopend vuurtje (of zoals ze in Suriname zeggen: via de "mofokorantie"). Al snel reisden voetbalteams uit heel Nederland af naar de Bijlmer om mee te doen aan de spannende competitie. Maar er was meer: bezoekers genoten ook van elkaars gezelschap onder het genot van lekkere bamie, bloedworst en fladder. Vanuit de kofferbakken van geparkeerde auto's ontstond een levendige handel in eten en drinken. Kwakoe was geboren!

Roze zondag op Kwaku Festival

Kwaku anno nu: Een zomers festijn voor iedereen

Fast forward naar de jaren '90. Onder leiding van Winston Kout groeide Kwaku uit tot het mega-evenement dat we nu kennen. Voetbal is allang niet meer het enige dat Kwaku te bieden heeft. Tegenwoordig kun je er genieten van live muziek van de serieuzere artiesten! Denk aan Kenny B, Frenna & The Gang, Poke en natuurlijk de boys van de La Rouge!  
Ow, en ken je die mega merengue-hit van eind jaren 90 nog? Suavementeeeeeeeeeeeeeeee... Besame... Nou, die zanger, Elvis Crespo, komt op 19 juli optreden! Stil staan is onmogelijk! 

Even een korte break tijdens het dansen door? Mooi! Tijd om te eten dan. De gerechten op Kwaku overstijgen al je verwachtingen. Denk je dat die toko bij jou om de hoek lekker is? Bestel dan je pom, bloedworst of nasi kip even bij 1 van de vele foodcourts die Kwaku rijk is. Watertanden vriendin!


Veelzijdig Kwaku

Kwaku is van origine Surinaamse, maar is ondertussen super inclusief geworden. Iedereen is welkom. Zo heeft het festival een heuse Molukse dag, een Hindoestaanse dag en zelfs een roze zondag! 

Is er nog meer? 
 eten uit alle windstreken, miss-verkiezingen, een literatuurprijs, debatten en nog veel meer. Maar één ding is in al die jaren hetzelfde gebleven: de onvergetelijke Kwakoe sfeer!


Of het nou regent of de zon schijnt, op Kwaku is het áltijd feest. Het is een viering van diversiteit, culturele identiteit en samenzijn. Jong en oud, iedereen is welkom. De Surinaamse roots zijn nog steeds voelbaar, maar Kwaku omarmt alle culturen. Eten, muziek en gezelligheid vormen de rode draad, en zorgen ervoor dat je altijd met een big smile weer naar huis gaat.



Advertenties