Korte broek op kantoor..

Korte broek op kantoor..

TEKST Roos de Jager

BEELD Polina Tankilevitch

Korte broek op kantoor.. Kan dat eigenlijk?

Ah, de zomer. Het seizoen van zon, zee, strand en... korte broeken op kantoor? Als de temperaturen stijgen, krijgen veel mensen de neiging om hun garderobe aan te passen. Maar hoe zit het met korte broeken op de werkvloer? Is het acceptabel voor mannen om hun benen te laten zien tijdens kantooruren? En hoe zit het met vrouwen die graag een jurkje of rokje dragen? Laten we eens dieper duiken in deze brandende kwestie!


Korte broeken voor mannen: een kantoormode-taboe?

Laten we eerlijk zijn: korte broeken op kantoor zijn voor mannen nog steeds een beetje een taboe. Hoewel steeds meer bedrijven een casual dresscode hanteren, wordt de korte broek vaak gezien als té casual. Het idee heerst dat korte broeken niet professioneel ogen en afleiden van het werk. Maar is dat wel terecht?


Natuurlijk zijn er beroepen waarbij een korte broek echt niet kan, zoals in de advocatuur of bij een bank. Maar in veel andere werkomgevingen, zoals creatieve bedrijven of startups, is de sfeer vaak wat informeler. Daar zou een nette korte broek best geaccepteerd kunnen worden, zolang het niet te casual wordt.


Het is belangrijk om de bedrijfscultuur aan te voelen. Als iedereen in pak of nette pantalon rondloopt, is een korte broek misschien niet de beste keuze. Maar als de dresscode al wat losser is, kun je best experimenteren met een chino short of een goed gesneden korte broek. Combineer het met een overhemd of polo en nette schoenen, en je outfit oogt meteen een stuk professioneler.


Rokjes en jurkjes: een zomerse kantoorklassieker voor vrouwen

Voor vrouwen lijkt de korte broek op kantoor een minder groot issue te zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat rokjes en jurkjes al lang geaccepteerd zijn als professionele zomerkleding. Een keurig jurkje of een nette rok met blote benen is een kantoorklassieker waar niemand van opkijkt.


Maar ook hier geldt: het moet wel gepast blijven. Een mini-rokje of een strandjurkje gaat misschien wat te ver voor de werkvloer. Kies voor een rok of jurk net boven of op de knie, in een neutrale kleur of met een subtiel printje. Combineer het met een blouse of een top met een hoge hals, en je bent klaar voor een professionele zomerdag op kantoor.


Toch zijn er ook voor vrouwen grenzen aan de casualheid. Flip-flops, doorschijnende stoffen of te blote tops zijn meestal niet gepast, hoe warm het ook is. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen comfort en professionaliteit.


Tips voor een zomerse kantoorgarderobe

Of je nu een man of een vrouw bent, er zijn een paar richtlijnen die je kunt volgen om er zomers en toch professioneel uit te zien op kantoor:


  • Kies voor lichte, luchtige stoffen zoals linnen, katoen of zijde. Deze materialen ademen en houden je koel.
  • Ga voor neutrale kleuren zoals wit, beige, marineblauw of pasteltinten. Deze kleuren ogen fris en professioneel.
  • Vermijd te blote of doorschijnende kleding. Je wilt niet dat je ondergoed zichtbaar is of dat je te veel huid laat zien.
  • Investeer in goede basics zoals een witte blouse, een nette chino of een goed gesneden rok. Deze items kun je eindeloos combineren.
  • Accessoires maken je outfit af. Een mooie riem, een horloge of subtiele sieraden tillen je zomerse kantoorlook naar een hoger niveau.


Conclusie: gebruik je gezonde verstand

Uiteindelijk is er geen pasklaar antwoord op de vraag of korte broeken of andere zomerse kledingstukken kunnen op kantoor. Het hangt af van de bedrijfscultuur, de dresscode en de functie die je uitoefent. Wat in een creatief reclamebureau kan, is misschien niet gepast in een notariskantoor.


Het belangrijkste is om je gezonde verstand te gebruiken en de grenzen van het gepaste niet te overschrijden. Een nette korte broek voor mannen kan in sommige werkomgevingen best, zolang het gecombineerd wordt met verzorgde bovenstukken en schoenen. Voor vrouwen blijven rokjes en jurkjes een veilige en professionele keuze.


Wat je ook draagt, zorg ervoor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Met de juiste kledingkeuzes kun je er ook in de zomer professioneel uitzien, zonder het comfort uit het oog te verliezen. En mocht je twijfelen? Dan is een klassieke pantalon of rok altijd een goede optie. Beter safe than sorry, toch?


Dus, de volgende keer dat je 's ochtends voor je kledingkast staat te dubben wat je aan moet naar kantoor, denk dan aan deze tips. Met een beetje stijlgevoel en inschattingsvermogen kom je de zomer wel door op de werkvloer. En wie weet, misschien start jij wel een nieuwe trend met jouw stijlvolle zomerse kantoorlook!


Advertenties