Indian summer

Indian summer

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Restaurant Ijver Amsterdam

Indian summer: genieten van een heerlijke bonuszomer in het najaar


Stel je voor: je hebt net je zomerkleding opgeborgen en je dikke truien tevoorschijn gehaald, wanneer plotseling de zon weer volop schijnt en de temperaturen omhoogschieten. Dat lieve mensen, is een Indian summer! In dit artikel duiken we in dit fenomeen. Wat is het precies? Waarom heet het zo? En vooral: hoe kun je optimaal genieten van deze onverwachte zomerse dagen? Lees snel verder voor alle ins en outs van de Indian summer.


Wat is een Indian Summer precies?

Een Indian summer is een periode van warm en zonnig weer die zich voordoet in de herfst, meestal in september of oktober. Het is typerend voor de gematigde klimaatzones, zoals we die kennen in Europa en Noord-Amerika. Je zou het kunnen zien als een soort bonus van moeder natuur: net wanneer je je had ingesteld op vallende bladeren en gure wind, krijg je ineens een paar dagen die doen denken aan hartje zomer.


Het bijzondere aan een Indian summer is dat het vaak volgt op een eerste koude periode in de herfst. Dat maakt het extra speciaal en onverwacht. Iedereen heeft de knop al omgezet naar 'herfstmodus', en dan ineens kun je toch weer in je T-shirt naar buiten. Heerlijk toch?


De oorsprong van de naam 'Indian Summer'

Maar waarom heet het eigenlijk een 'Indian summer'? Daar zijn verschillende theorieën over. Een veelgehoorde verklaring is dat de term zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika. De oorspronkelijke bewoners, de Native Americans (vaak ten onrechte 'Indianen' genoemd), zouden deze periode hebben gebruikt om nog snel voedselvoorraden aan te leggen voor de winter. Het warme weer maakte reizen en jagen makkelijker.


Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met de warme, oranjeachtige gloed van de zon tijdens een Indian summer. Die kleuren doen denken aan de tinten die vaak geassocieerd worden met traditionele Native American kunst en kleding. Al weten we niet zeker waar de naam vandaan komt, hij past perfect bij de magische sfeer van zo'n onverwacht warme herfstperiode.

Indian Summer - My Daily Favorite

Optimaal genieten van een Indian Summer

Tips  om het maximale uit de zomerse bonusdagen van een Indian summer te halen:

- Ga naar buiten: Of je nu gaat fietsen, wandelen of gewoon lekker op een terrasje zit, geniet van het buitenleven nu het nog kan!

- Organiseer een BBQ: Verras je vrienden met een spontane BBQ. Ideaal om nog één keer gezellig samen te zijn voordat iedereen in de herfstmodus schiet.

- Boek een mini-vakantie: Even een weekendje weg naar de kust of de natuur in? Tijdens een Indian summer heb je nog kans op heerlijk weer.

- Tuinieren maar: Herfstbloeiers planten, de tuin winterklaar maken of de laatste oogst binnenhalen uit je moestuin. Met dit weer is het zo gedaan!

- Terrassen, terrassen, terrassen: Laat die warme chocomel nog even staan en geniet van een koel drankje in het zonnetje.

Een cadeautje voor je humeur

Misschien wel het mooiste aan een Indian summer is het effect op je gemoedstoestand. Het voelt als een onverwacht geschenk, een laatste meevaller voordat de winter echt begint. Juist als je al afscheid had genomen van de zomer, krijg je toch nog even de kans om te genieten van zomerse temperaturen. Dat geeft je humeur een boost en helpt je de donkere maanden door.


Dus dames, pak die kans! Trek je zomerjurkje nog één keer uit de kast, smeer je in met zonnebrand (want ja, die heb je nog steeds nodig!) en geniet van elk zonnestraaltje. Maak mooie herinneringen met je geliefden, laad je batterijen op en creëer een voorraad zonnige momenten waar je nog lang op kunt teren. Een Indian summer is een zeldzaam geschenk, dus omarm het met beide armen!


En mocht het onverhoopt toch gaan regenen? Geen paniek, dan heb je in ieder geval een excuus om alvast wat heerlijke herfstige comfortfood te maken. Pompoensoep, anyone? 😉 Maar laten we hopen dat moeder natuur ons dit jaar verwent met een lange, zonnige Indian summer. We hebben het verdiend!


Dus geniet ervan zolang het kan, voordat de echte herfst begint. En wie weet, misschien brengt een Indian summer je wel op nieuwe ideeën of inzichten. Het is tenslotte het perfecte weer om even rustig te reflecteren en plannen te maken voor de toekomst. Met een warm zonnetje op je gezicht en een koel drankje in je hand, natuurlijk. Proost op de Indian summer!

Advertenties