Een portemonnee anno 2024

Een portemonnee anno 2024

TEKST Roos de Jager

BEELD Andrea Piacquadio

Een portemonnee anno 2024

Hé jij daar, met je handen in je zakken. Ja jij! Ben je op zoek naar je portemonnee? Grote kans dat je die niet meer nodig hebt in 2024. De wereld is veranderd en met alle technologische ontwikkelingen is de traditionele portemonnee misschien wel overbodig geworden. Laten we eens kijken hoe we tegenwoordig betalen en of die ouderwetse portemonnee nog wel mee kan komen.


De opkomst van digitale betaalmethoden

Het is je vast niet ontgaan dat we steeds meer digitaal betalen. Met de komst van smartphones en apps zoals Apple Pay, Google Pay en verschillende bank-apps, kun je tegenwoordig overal contactloos betalen. Gewoon even je telefoon tegen de betaalautomaat houden en klaar! Geen gedoe meer met pinpassen, contant geld of bonnetjes bewaren in je portemonnee.


Maar het gaat nog verder. Wearables zoals smartwatches en zelfs ringen maken het betalen nog makkelijker. Een simpele tik op je horloge en de betaling is voltooid. Het is bijna alsof we in een sciencefiction film leven, maar het is realiteit geworden in 2024.


Digitale identiteitsbewijzen

Naast geld, bewaren we vaak ook onze identiteitsbewijzen zoals rijbewijs en paspoort in onze portemonnee. Maar ook hier heeft de digitalisering toegeslagen. In veel landen kun je nu een digitale versie van je rijbewijs en andere documenten in een app op je telefoon opslaan. Handig toch? Geen stress meer als je je portemonnee vergeet, want je hebt altijd je telefoon bij je.


En laten we eerlijk zijn, die fysieke paspoorten en rijbewijzen zijn toch ook een beetje achterhaald. Met al die high-tech biometrische scanners op vliegvelden en bij overheidsinstanties, is een digitale versie veel veiliger en efficiënter.

Hebben we anno 2024 nog een portemonnee nodig?

Loyaliteitskaarten en bonusprogramma's

Heb jij ook zo'n verzameling loyaliteitskaarten van verschillende winkels en merken in je portemonnee? Die stapel wordt steeds dikker en het is een hele uitdaging om de juiste kaart te vinden als je hem nodig hebt. Gelukkig zijn veel bedrijven overgestapt op digitale loyaliteitsprogramma's. Via apps of je account op de website kun je je punten sparen en inwisselen. Geen gezeul meer met fysieke kaarten!


Sommige winkels gaan nog een stap verder en experimenteren met persoonlijke aanbiedingen op basis van je koopgedrag. Als je dan toch in de buurt bent, krijg je via je smartphone een melding met een speciale korting. Handig en verleidelijk tegelijk, nietwaar?


De toekomst van betalingen

Met al deze ontwikkelingen lijkt het erop dat de traditionele portemonnee langzaam maar zeker overbodig wordt. Maar betekent dit dat we helemaal geen portemonnee meer nodig hebben? Misschien niet per se, maar de functie ervan verandert wel.


Designers en merken spelen in op deze trend met slimme, compacte portemonnees die vooral bedoeld zijn voor de essentials die je niet digitaal kunt opslaan. Denk aan een klein vakje voor wat contant geld (old school, maar soms nog handig), een paar visitekaartjes en misschien een foto van je geliefden voor de sentimentele waarde.


En laten we eerlijk zijn, een mooie portemonnee blijft toch een stijlvol accessoire. Het is een manier om je persoonlijkheid te laten zien en een beetje luxe met je mee te dragen. Dus ja, misschien hebben we in 2024 geen dikke, onhandige portemonnee meer nodig, maar een stijlvol, minimalistisch exemplaar kan zeker nog een plekje in je zak of tas veroveren.

Conclusie

De wereld verandert snel en de manier waarop we betalen en onze identiteit bewijzen verandert mee. Digitale betaalmethoden, digitale identiteitsbewijzen en loyaliteitsprogramma's hebben de functie van de traditionele portemonnee overgenomen. Toch betekent dit niet het einde van de portemonnee als accessoire. Een stijlvolle, compacte portemonnee voor de essentials blijft een waardevol bezit.


Dus, heb jij je portemonnee nog nodig in 2024? Misschien niet op dezelfde manier als vroeger, maar een mooi exemplaar blijft een leuke aanvulling op je outfit en persoonlijke stijl. Embrace de digitale revolutie, maar vergeet niet af en toe ook te genieten van de kleine, tastbare dingen in het leven - zoals een mooie portemonnee.



Advertenties