Een opgeruimde kledingkast

Een opgeruimde kledingkast

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Pexels

7 tips voor een opgeruimde kledingkast

Een goed georganiseerde kledingkast is de sleutel tot een stressvrije ochtend. Het bespaart je tijd en frustratie als je snel kan vinden wat je zoekt. Bovendien blijven je kleren in betere staat als ze netjes opgeborgen zijn. In deze blogpost delen we praktische tips om je kledingkast efficiënt in te delen.


1. Begin met een grondige opruimactie

Voordat je begint met het reorganiseren van je kledingkast, is het belangrijk om eerst grondig op te ruimen. Haal alles uit je kast en besluit per kledingstuk of je het wilt houden, doneren of weggooien. Wees hierin eerlijk tegen jezelf - als je een item al meer dan een jaar niet gedragen hebt, is de kans klein dat je het nog gaat dragen. Door je garderobe uit te dunnen hou je meer ruimte over voor de kleren die je wel draagt.


2. Groepeer gelijksoortige items bij elkaar

Zodra je alleen de kleren overhoudt die je wilt bewaren, is het tijd om ze te sorteren. Groepeer gelijksoortige kledingstukken bij elkaar - hang alle broeken, shirts, jurken, etc. in aparte secties. Dit maakt het makkelijker om snel te vinden wat je zoekt. Je kunt ook nog een stap verder gaan door items op kleur te sorteren binnen elke categorie.


3. Gebruik de verticale ruimte optimaal

Veel mensen stapelen kleding op elkaar, waardoor items onderin de stapel moeilijk bereikbaar zijn. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk gebruik te maken van de verticale ruimte in je kast. Hang zoveel mogelijk kledingstukken aan hangers. Voor items die je liever niet ophangt, zoals truien, kun je verdeelbakken of planken gebruiken zodat je ze makkelijk kunt zien en pakken.

Tips voor een opgeruimde kledingkast - My Daily Favorite

4. Investeer in de juiste opbergers en accessoires

De juiste opbergaccessoires kunnen een wereld van verschil maken in het efficiënt organiseren van je kledingkast. Denk aan:


  • Fluwelen of anti-slip hangers om uitglijden te voorkomen
  • Broekhangers om broeken kreukvrij op te hangen
  • Doorschijnende opbergboxen voor accessoires en kleinere items
  • Een uittrekbaar schoenenrek om schoenen overzichtelijk op te bergen
  • Een ladekast voor ondergoed, sokken, sportkleding, etc.


Kies opbergers die passen bij de ruimte die je hebt en de spullen die je moet opbergen.


5. Maak gebruik van de deur

De binnenkant van je kastdeur is een vaak onbenutte ruimte die je kunt gebruiken voor extra opberging. Bevestig haken of een opbergrek aan de deur voor het ophangen van sjaals, riemen, tassen of sieraden. Je kunt ook een schoenenrek aan de deur hangen voor nog meer schoenenopslag.


6. Berg seizoensitems elders op

Kledingstukken die je maar een paar maanden per jaar draagt, zoals dikke truien of zomerjurken, nemen onnodig veel ruimte in beslag in je kast. Berg deze items in de off-season elders op, bijvoorbeeld in een kist onder het bed of in een andere kast. Zo blijft er meer ruimte over voor de kleren die je dagelijks draagt.


7. Plan outfits van tevoren

Een goed georganiseerde kast is niet alleen handig voor het opbergen van kleren, maar ook voor het plannen van outfits. Overweeg om een paar basisoutfits voor de week van tevoren samen te stellen en apart te hangen. Zo hoef je 's ochtends niet lang na te denken over wat je aantrekt en weet je zeker dat je items hebt die goed bij elkaar passen.

Tips voor een opgeruimde kledingkast - My Daily Favorite

8. Houd je kast netjes


Het organiseren van je kledingkast is niet iets wat je eenmalig doet - het is een continu proces. Neem de gewoonte aan om kleren die je gedragen hebt meteen weer op te ruimen op de juiste plek. Besteed ook regelmatig tijd aan het weggeven of verkopen van kledingstukken die je niet meer draagt om te voorkomen dat je kast weer volraakt.


Met deze tips kun je je kledingkast efficiënt indelen en organiseren. Een opgeruimde kast bespaart je tijd, zorgt voor minder stress en helpt je om beter voor je kleren te zorgen. Bovendien is het een goed excuus om eens kritisch door je garderobe te gaan en te ontdekken welke stukken je echt blij maken. Een garderobe met alleen items waar je van houdt en die bij je levensstijl passen is het ultieme doel!


Heb jij nog andere tips voor een efficiënt georganiseerde kledingkast? We horen het graag in de comments op onze socials!

Advertenties