De Camino

De Camino

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

De Camino

Heb jij weleens gehoord van de Camino de Santiago? Deze eeuwenoude pelgrimsroute in Spanje staat bekend om zijn schoonheid, uitdaging en spirituele betekenis. Vele wandelaars hebben de tocht ondernomen, op zoek naar bezinning, avontuur of een nieuwe start. Maar wat als deze reis een duistere wending neemt? In de bekroonde thriller "De Camino" van Anya Niewierra gebeurt precies dat.


Een schokkend verhaal van verlies en bedrog

Hoofdpersoon Lotte Bonnet lijkt een perfect leven te hebben als chocolatier in het prachtige Zuid-Limburg, gelukkig getrouwd met haar man Emil, een voormalig vluchteling uit Bosnië. Maar dan slaat het noodlot toe: tijdens het lopen van de Camino pleegt Emil plotseling zelfmoord, en Lotte blijft gebroken achter.


Wanneer ze een jaar later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, wacht haar een schokkende ontdekking: Emil blijkt te hebben gelogen over wie hij werkelijk was. Lotte schakelt een advocaat in Sarajevo in om zijn mysterieuze verleden te ontrafelen. Ondertussen besluit ze zelf de Camino te gaan lopen, precies volgens Emil's route, hopend antwoorden te vinden op de vraag wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef.


Maar ze is niet alleen op haar tocht. Iemand achtervolgt haar, vastbesloten om te voorkomen dat ze de waarheid ontdekt. De pelgrimstocht verandert in een zenuwslopend kat-en-muisspel, waarbij Lotte niet alleen de geheimen van haar man onder ogen moet komen, maar ook haar eigen demonen onder ogen moet zien.


Thema's van Rouw, Identiteit en Vergeving

Niewierra heeft met "De Camino" een meesterlijke psychologische thriller geschreven die de lezer van begin tot eind in zijn greep houdt. Het verhaal is meer dan een spannende whodunit - het verkent universele thema's als verlies, identiteit, bedrog en vergeving.


Lotte's reis over de Camino wordt een metafoor voor het verwerkingsproces en het zoeken naar jezelf. Al wandelend door de adembenemende landschappen van Noord-Spanje, van de Pyreneeën tot Santiago de Compostella, wordt ze gedwongen de pijnlijke waarheid onder ogen te komen en te leren leven met de dingen die ze niet kan veranderen.


Niewierra's beeldende schrijfstijl brengt de schoonheid en de ontberingen van de Camino prachtig tot leven. Van de met eucalyptus omzoomde paden tot de kleine dorpjes en de vriendschappen onderweg - je waant je er zelf bij. De auteur zegt zelf ook de Camino gelopen te hebben, en dat is te merken aan de authentieke details.


Bekroond door lezers en critici

Het is geen verrassing dat "De Camino" zowel de jury- als de publieksprijs won van de Hebban Thrillerprijs 2021. Lezers roemen het boek om zijn onderhoudende plot, zijn levensechte personages en de onverwachte wendingen. Ook de ThrillZone Award voor beste Nederlandstalige thriller ging naar Niewierra's meesterwerk.


Hoewel het boek bol staat van de spanning en het drama, is het geen doorsnee thriller. Het is ook een emotioneel en filosofisch verhaal over afscheid nemen, doorzettingsvermogen en hoop. Of je nu een doorgewinterde wandelaar, thrillerliefhebber of levensgenieter bent, "De Camino" is een aanrader voor iedereen die zich wil laten meeslepen door een onvergetelijk verhaal.


Ga zelf op reis met "De Camino"

Dus waar wacht je nog op? Stap in de schoenen van Lotte, ontdek de waarheid achter Emil's dubbelleven en laat je meenemen op een onvergetelijke reis over de Camino. "De Camino" is verkrijgbaar bij alle boekhandels en online. Maar pas op - eenmaal begonnen kun je dit boek niet meer wegleggen! Niet voor niets noemen lezers het "verslavend" en "adembenemend".


En wie weet - misschien inspireert Lotte's verhaal je wel om zelf de iconische pelgrimsroute te gaan lopen. Want zoals de Camino ons leert: de reis is minstens zo belangrijk als de bestemming. Buen Camino!


Heb jij "De Camino" al gelezen? Laat het ons weten in de comments op onze socials wat jij ervan vond! En vergeet deze blogpost niet te delen met je thrillerminnende vrienden - zij zullen je dankbaar zijn!

Advertenties